Lübnan'da yeni başbakan adayı sokaklarda gerilimi artırdı

Lübnan'da yeni başbakan adayı sokaklarda gerilimi artırdı

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, eski bakan Muhammed Safadi’nin hükümetteki ana siyasi güçler tarafından onaylanması halinde yeni başbakan olmayı kabul ettiğini açıkladı.

Lübnan'da yayın yapan MTV televizyonuna konuşan Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, “Bakan Safadi ile iletişim kurduk ve Başbakan olmayı kabul etti. Her şey yolunda giderse Safadi’nin ismini değerlendirmek üzere yapılacak istişarelerin Pazartesi günü başlaması gerekiyor” dedi.

AFP’nin haberine göre ismini vermek istemeyen hükümete yakın kaynaklar, başbakanlıktan istifa eden Saad Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn liderliğindeki Özgür Yurtsever Hareketi, Hizbullah, Emel Hareketi’nin eski Maliye Bakanı Muhammed Safadi’nin (75) yeni başbakan olması konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

Göstericiler tepki gösterdi

Lübnan'da yeni başbakan olarak eski Maliye Bakanı Safadi’nin atanacağına ilişkin haberler, yaklaşık bir aydır yolsuzluk ve krizi çözemedikleri gerekçesiyle siyasi sınıfın tamamen devrilmesini isteyen göstericileri kızdırdı.

Haberi duyan protestocular, hem sokaklarda, hem de sosyal medyada konuya tepki göstererek, yetkilileri kendilerini ciddiye almamakla suçladı.

Safadi’nin Trablusşam’daki ofisinin önünde toplanan protestocular gösteri düzenledi. Sosyal medyada ise aktivistler Safadi’nin fotoğraflarını paylaşarak, “Bizimle alay mı ediyorsunuz?” yazdı.

Muhammed Safadi

Safadi, Beyrut sahilinin geliştirilmesi yönünde çalışan bir şirketin yönetim kuruluna başkanlık ediyor. Protestocular bu şirketi, sahildeki kamu mülklerine yapılan saldırının bir parçası olarak görüyor.  Lübnan sahilleri boyunca politikacıların sahip olduğu turizm projeleri ve tatil köyleri yer alırken, Lübnanlıların buralardan denize erişimi de engelleniyor.

Lübnan’ın en zengin isimlerinden olan Safadi, nüfusun yüzde 26'sını aşırı yoksulluk içinde yaşadığı Trablusşam şehrinde doğdu. Safadi, 2009-2011 yılları arasında Ekonomi, 2011-2014 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı yapmıştı.

Lübnan'da siyasi kriz

Başbakan Saad Hariri’nin, sokakların öfkesi karşısında 29 Ekim’de istifa etmesinden bu yana yetkililer göstericilerin taleplerine cevap vermedi ve Cumhurbaşkanı Avn yeni bir hükümet kurulması için meclis istişarelerine yönelik çağrıda bulunmadı.

Avn, teknokrat bir hükümet kurulmasını önerirken, protestocular, herhangi bir partiye yakın olmaktan uzak bağımsız bir uzmanlar hükümeti talep ediyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.