Lübnan'da kriz derinleşiyor: "Saad Hariri Hizbullahsız hükümet peşinde"

Lübnan'da kriz derinleşiyor: "Saad Hariri Hizbullahsız hükümet peşinde"

Lübnan'ın eski Başbakanı Saad Hariri’nin Hizbullah’sız bir hükümet oluşturmak istediği ifade edildi.

Lübnan’da hükümet kurma anlaşmasına varma yolundaki siyasi müzakerelerin çıkmaza girdiği belirtilirken, eski Başbakan Saad Hariri’nin Hizbullahsız bir hükümet oluşturmak istediği ifade edildi.

Üst düzey kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Başbakan Saad Hariri, Hizbullah ve müttefiki Emel Hareketi’nden üst düzey yetkililer arasındaki yeni hükümetin oluşumu ile ilgili toplantında herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Kaynaklar, toplantı cumartesi akşamı sona erdiğini ifade etti.

Reuters’ın haberine göre, Hariri’nin yeni hükümetin kurulmasına yönelik adımlarını yakından takip eden bir kaynak, “Kriz derinleşiyor” ifadelerini kullandı.

“Kısır döngü devam ediyor”

Hizbullah ve Emel Hareketi ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynak “Şu ana kadar hiçbir şey değişmedi, kısır döngü devam ediyor” derken, bir diğer kaynak ise durumun hala kritik olduğunu belirtti.

Hariri, yoksulluk, işsizlik ve elektrik gibi temel hizmetlerin eksikliği sebebiyle yapılan benzeri görülmemiş protestoların ardından 29 Ekim’de istifa etmişti. Hariri, siyasetçiler olmadan bir teknokratlar hükümetine liderlik etmek isterken, Emel Hareketi, Hizbullah ve müttefiki Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH) teknokratları ve siyasetçileri bir araya getirecek bir hükümet oluşturmak istiyor.

Ancak Hariri, teknokrat ve politikacıları bir araya getirecek olan hükümetin Batı’dan yardım alamayacağını ve yönetimde değişiklik isteyen protestocuları kızdıracağını ifade etti. Hariri ayrıca, geçici hükümetteki Maliye Bakanı Ali Hasan Halil (Emel Hareketi mensubu) ve Hizbullah’ın kıdemli bir subayı olan Hüseyin el-Halil ile yaptığı görüşmede bu görüşünü bir kez daha yineledi.

Hizbullah’sız bir hükümet

Kaynaklardan biri, Hariri’nin yalnızca teknokrat hükümetine liderlik etmek istemesini “Teknik olarak Hizbullah olmadan bir hükümet kurmak istiyor” şeklinde yorumladı.

Lübnan Parlamentosu çatısı altında Hizbullah üyelerinin yer aldığı ‘Direniş Bloku’ başkanı Muhammed Hasan Raad, Hizbullah üyelerinin birçok çatışmaya girdiğini ve kayıplar verdiğini ifade ederek, “Her şeye rağmen bileğimiz bükülmedi. Zaman zaman başkaları tarafından gerçekleştirilen kundakçı çatışmalar, bizi şehitlerin hedeflerine ulaşmaktan alıkoyamaz” dedi.

Ekonomi alarm veriyor

Ülkedeki siyasi belirsizlik, 1975-1990 iç savaşından bu yana derin krizlerden mustarip Lübnan ekonomisi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Geçtiğimiz hafta yeniden açılan bankalar ise o günden bu yana, sermaye kaybını önlemeye ve döviz cinsinden para çekme konusunda kısıtlamalar getirmeye çalışıyor. Lübnan Merkez Bankası ise resmi olarak sermaye kısıtlaması getirmediğini beyan etmişti.

Lübnan’daki ekonomik kriz, büyük ölçüde, dolar kıtlığı ve Lübnan lirasının değer kaybetmesine neden olan sermaye akışındaki yavaşlamadan kaynaklanıyor.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.