Türkiye 9 askerin ardından Suriye ve Irak'ta hava operasyonları başlattı

Türkiye 9 askerin ardından Suriye ve Irak'ta hava operasyonları başlattı

Milli Savunma Bakanlığı, Irak'taki Türk askeri üssüne düzenlenen ve 9 askerinin hayatını kaybettiği saldırının ardından 29 hedefin vurulduğunu açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Irak'ta 9 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıya misilleme olarak Suriye ve Kuzey Irak'ta PKK’ya ait çok sayıda noktayı bombaladığını açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen saldırılar Irak’ın kuzeyinde Türk askerlerini hedef alan saldırıdan bir gün sonra düzenlendi.

Milli Savunma Bakanlığı saldırılarda PKK’nın Suriye yapılanmaso YPG güçlerine ait "mağara, sığınak, barınak ve petrol tesislerinin" de aralarında bulunduğu 29 noktanın hedef alındığını açıkladı.

Türkiye sık sık Suriye ve Irak'ta PKK ile bağlantılı olduğunu belirttiği noktalara gerek insanlı gerekse insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenliyor.

PKK, Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından "terör örgütü" olarak kabul ediliyor.

Milli Savunma Bakanlığı savaş uçaklarının Kuzey Irak'ta Metina, Hakurk, Gara ve Kandil'deki hedefleri vurduğunu açıkladı ancak Suriye'de hangi bölgelerin vurulduğunu belirtmedi.

Açıklamada saldırıların amacının "halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve sınır güvenliğimizi sağlamak" olduğu belirtildi.

Açıklamada saldırılarda "çok sayıda” PKK’lının “etkisiz hale getirildiği” belirtildi.

Cuma gecesi Irak'ın kuzeyindeki bir askeri üsse PKK tarafından düzenlenen saldırıda 5 askerin hayatını kaybettiği açıklanmış daha sonra ise ağır yaralı 4 askerin daha yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

Böylelikle PKK saldırısında ölen askerlerin sayısı 9’a yükseldi.

Türkiye Nisan 2022'de Irak'ın kuzeyinde Pençe Harekatı'nı başlatmış ve bu harekat sırasında Duhok vilayetinde çeşitli üsler kurmuştu. Bağdat yönetimi, Türk askerlerinin bölgedeki varlığına defalarca itiraz etti ve geri çekilmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan X'te "PKK terör örgütüne karşı sınırlarımız içinde ve dışında sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye yazdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da X'te yaptığı açıklamada, Cumartesi günü ülke çapında yapılan baskınlarda 113 kişinin PKK ile bağlantılı oldukları şüphesiyle tutuklandığını söyledi.

Devam eden çatışmalar

Üç hafta önce Kuzey Irak'taki bir Türk üssüne PKK tarafından düzenlenen çatışmalarda 12 asker hayatını kaybetmişti.

Cuma gecesi düzenlenen saldırı ile üç hafta önce düzenlenen saldırının aynı üssü hedef alıp almadığı henüz netlik kazanmadı.

Kuzey Irak’ta da yapılanması bulunan PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalar 1984 yılından bu yana devam ediyor.

Öte yandan ABD, örgütün Suriye yapılanması olan YPG güçleriyle Suriye’nin kuzeyinde ciddi bir müttefiklik ilişkisi yürütüyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.