Türkiye Avrupa'dan fazla mesai yapıyor

Türkiye Avrupa'dan fazla mesai yapıyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü verilerine göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında haftalık çalışma saati açısından en çok çalışan ülkeler sıralamasında birinci.

OECD'nin rakamlarına göre Türkiye'de haftada ortalama 47,7 saat çalışılırken, Danimarka'da bu rakam sadece 32,4.

Fransa, Almanya, Belçika ve İtalya gibi Avrupa Birliği'nin en eski üye ülkelerinde ortalama çalışma saati yaklaşık 35 saati bulurken, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde yaklaşık 39 saat çalışılıyor.

İşçilerin çalışma haklarının sıklıkla gündeme geldiği Danimarka'da ise, ortalama çalışma saati 32,4. Ancak bir kaç yıldır yetkililer işçilerin sağlığı için resmi çalışma saatlerinin 30 saate düşürülmesini tartışıyor.

OECD'nin rakamları, ülkelerin çalışma saatlerinin yasal sınırını yansıtmıyor. Örneğin Türkiye de İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresinin yasal sınırı 45 saat. İngiltere’de ise çalışma süresinin yasal sınırı 48 saat olarak belirlense de, OCED’ye göre İngilizler haftada ortalama 36,5 saat çalışıyor.

Uzun çalışma saatleri verimliliği düşürüyor

Türkiye'de son yıllarda ortalama çalışma saatleri düşse de (2006: 52,6 saat), Türkiye Avrupa'da saat bazında en uzun çalışıldığı ülkelerin başında geliyor. Uzmanlara göre, bu durum verimliliğin düşmesine neden oluyor.

Çalışma süresi ve fazla çalışma sürelerinin sınırlandırılmasının, işçilerin sağlığının ve genel olarak istihdam olanaklarının korunması açısından önem taşıdığı düşünülüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.