Türkiye ile Yunanistan masaya mı oturuyor?

Türkiye ile Yunanistan masaya mı oturuyor?

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, iki ülkenin Doğu Akdeniz’de kazara çatışmaları önlemek amacıyla görüşmeler yapma yönünde mutabakata vardıklarını bildirmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz geriliminde iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan’ın teknik görüşmelere başlamayı kabul ettiğini açıklamıştı. Ankara “Diyaloğa hazırız” derken, Atina “Önce Türkiye gemilerini çekmeli” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, iki ülkenin Doğu Akdeniz’de kazara çatışmaları önlemek amacıyla görüşmeler yapma yönünde mutabakata vardıklarını bildirmişti. Atina ise Ankara ile böyle bir uzlaşmaya vardıklarını yalanladı, Türkiye’nin önce doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerinde bulunan gemilerini bu bölgeden çekmesi gerektiğini savundu.

Ankara ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in taraflar arasındaki askeri ve teknik görüşmelere destek verdiğini, Yunanistan’dan da aynı şeyi beklediğini bildirdi.

Yunan yetkili: “Açıklama gerçeklerle bağdaşmıyor”

Ancak Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Yunan bir yetkili, NATO’da teknik görüşmelere başlanacağı açıklamasının gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi.

Adını vermemek koşuluyla konuşan Yunan yetkili, gerilimin düşmesinin ancak bütün Türk gemilerinin Yunanistan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün olacağını savundu.

Türk Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamadaysa şu ifadeler yer aldı:

"NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır.

Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri - teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur.

Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz.

Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz."

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.