Türkiye-İsrail ilişkileri resmen normalleşti

Türkiye-İsrail ilişkileri resmen normalleşti

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi kapsamında büyükelçilerin karşılıklı olarak atanacağı ifade ediliyor.

Türkiye ile İsrail'in arasında normalleşme girişimlerinin tamamlandığına dair bir duyurunun kısa süre içerisinde yapılması bekleniyor.

İsrail basınında yer alan habere göre, iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi çabalarının tamamlanması sonucunda karşılıklı olarak büyükelçilerin atanacağı iddia ediliyor.

İsrailli kaynakların aktardığına göre son gelişmeye ilişkin duyurunun önümüzdeki saatlerde yapılması bekleniyor.

İlişkiler resmen normalleşti

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler tamamen normalleşti.

İsrail Başbakanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Türkiye ile normalleşme evresinin tamamlandığı açıklandı.

Başbakan Yair Lapid'in yazılı açıklamasında, "Bölgesel istikrarın sağlanması konusunda Türkiye ile ilişkileri yeniden canlandırmak büyük bir kazanç. Bu haber, İsrail vatandaşları için ekonomi alanında kayda değer kazanımlara yol açacak." ifadeleri yer aldı.

Büyükelçiler atanıyor

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Alon Ushpiz ve Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal, dün telefonla yaptığı görüşmelerde diplomatik ilişkilerin yeniden sağlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Bu bağlamda iki ülke arasında karşılıklı büyükelçiler yeniden atanacak.

İsrail Başbakanlık Ofisi ayrıca, normalleşen ilişkiler kapsamında iki ülke arasında ekonomi, ticaret, turizm ve bölgesel istikrarın geliştirilmesi konularında iş birliklerine ilerleyen süreçte başvurulabileceğine işaret etti.

Ankara'dan normalleşmeye ilişkin yapılan ilk açıklamada ise "Filistin davasından vazgeçilmeyeceği" ifade edildi.

Türkiye ve İsrail normalleşme süreci

İsrail ile Türkiye bir süredir ilişkileri normalleştirmek için çeşitli girişimlerde bulunuyordu.

Bu kapsamda hükümet yetkilileri karşılıklı ziyaretlerde bulunuyordu.

Söz konusu ziyaretlerde çeşitli anlaşmalara da varılmıştı.

Bu anlaşmalardan biri, Türk havayolu şirketlerinin İsrail'e uçuşlarının yanı sıra İsrail havayolu şirketlerine ait uçakların da Türkiye'deki çeşitli noktalara uçuşları yeniden sağlayabileceği yönündeydi.

Öte yandan İsrail temmuz ayının başlarınad Türkiye'deki ekonomi ve ticaret ataşeliğini yeniden açacağını açıklamıştı.

Türkiye ve İsrail'in ilişkilerinin gerilmesine neden olan İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar nedeniyle iki ülke 2018 yılında büyükelçileri sınır dışı etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum