Türkiye neden Eurofighter Typhoon savaş uçağı ile ilgileniyor?

Türkiye neden Eurofighter Typhoon savaş uçağı ile ilgileniyor?

Türkiye'nin Avrupa'dan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımıyla ilgili anlaşma Almanya'nın onayına takılmış gibi görünüyor.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, Türkiye, bir yıl süren inceleme ve müzakerelerin ardından Perşembe günü, beşinci nesil yerli üretim Kaan savaş uçağının 2030 yılında hizmete girmesinden önce geçici bir seçenek olarak 40 adet Eurofighter Typhoon jeti satın almak istediğini resmen açıkladı.

Geçen yıl Middle East Eye'a (MEE) konuşan Türk yetkililer, Türk Hava Kuvvetleri'nin Eurofighter'ı ABD'nin F-16 satışı ve modernizasyon paketini yavaşlatması ya da bloke etmesi durumunda, mevcut savaş uçağı filosunun hızla yaşlanması nedeniyle bir sigorta poliçesi olarak değerlendirdiğini söylemişti.

Biden yönetiminin 20 milyar dolarlık F-16 anlaşmasını ilerletmek için acele etmediği ve bunu Türk parlamentosunun İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasına bağladığı görülürken, Türk savunma bakanlığı alternatif arayışlarını sürdürüyor.

Ankara'nın 40 Eurofighter talebi, 40 adet gelişmiş F-16V ve mevcut 79 uçağın yükseltme paketlerini içeren mevcut F-16 anlaşmasıyla uyuşuyor.

Ancak Savunma Bakanı Yaşar Güler mecliste yaptığı açıklamada Ankara'nın hem F-16'ları hem de Eurofighter'ları aynı anda almakla ilgileneceğini söyledi ki bu maliyetli ve sürpriz bir taahhüt. Buna karşılık Suudi Arabistan, 2017 yılında 48 adet Eurofighter jeti satın almak için İngiltere ile 12,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Bakan Güler, "Biz Eurofighter almak istiyoruz. Çok etkili bir uçak. Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya tarafından ortaklaşa üretiliyor. Hem İngiltere hem de İspanya 'evet' diyor ve şimdi Almanya'yı ikna etmeye çalışıyorlar" dedi.

Türkiye geçen yıldan bu yana öncelikle İngiltere ile anlaşma müzakereleri yürütüyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde uzman olarak çalışan Can Kasapoğlu, her iki sistemin de kullanılmasının kaçınılmaz olarak cephanelikteki ikilikten kaynaklanan zorluklar doğuracağını söylüyor.

Kasapoğlu demecinde, "Bu farklı simülatörler, iki pilot grubunun yönetimi, farklı bakım altyapısı ve hatta farklı bir üs görünümü anlamına gelecektir" dedi.

Kasapoğlu, "Yine de savunma diplomasisi açısından Eurofighter Typhoon tedarik etmek Rus ya da Çin seçeneklerinden çok daha güvenli. Ne de olsa Avrupa çözümünü tercih etmek [ABD'nin] yaptırımlarını ya da diplomatik görüş ayrılıklarını tetiklemeyecektir." diyor.

Geçmişte Türkiye Rus yapımı savaş uçakları satın alma niyetindeydi ancak Rusya'nın Ukrayna savaşındaki kayıpları Rus silahlarının Türkiye'nin gözündeki itibarını derinden sarstı. Ayrıca Moskova ile herhangi bir anlaşma imzalanması halinde Batı'nın Türk savunma sanayisine yönelik olası yaptırımlarından da endişe ediliyor.

Savunma Bakanlığı'nın düşüncelerini bilen bir Türk kaynak, Türkiye'nin hem F-16 hem de Eurofighter sistemlerine yatırım yapacak kadar pilotu olmadığını, dolayısıyla eninde sonunda bunlardan birini seçmek zorunda kalacağını söyledi.

Eurofighter Typhoon jetinin türünden bahseden kaynak, "Türkiye en gelişmiş Tranch 4 modeliyle ilgileniyor" diye ekledi.

Alman muhalefeti

Anlaşmanın önündeki en büyük engellerden biri Berlin'in muhalefeti. Jetler Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere'den oluşan bir konsorsiyum tarafından üretiliyor.

Alman Dış İlişkiler Konseyi'nin Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Christian Molling, Türkiye'nin Leopard tankları gibi Alman silahlarını iç güvenlik operasyonlarında veya Suriye'deki kara savaşında kullanması nedeniyle uzun süredir Almanya'nın inceleme listesinde olduğunu, bu nedenle Berlin'in bu talepten hoşlanmadığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü Berlin'i ziyaret ederek Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Bir gazetecinin sorusu üzerine Erdoğan öfkeyle, kimsenin Türkiye'yi savaş uçağı satışıyla tehdit edemeyeceğini ve Ankara'nın bu tür alımlar için başka ülkeler bulabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanını kınaması ve Almanya'yı Filistin bölgesinde insani bir felakete yol açtığı için İsraillileri kınamaya çağırması ile Alman kamuoyunu etkileyemedi.

Molling, "Türkiye'ye bir şeyler teslim etmenin ardında uzun zamandır bir tür soru işareti var" diyor ve ekliyor:

"-Erdoğan'ın- kendisi, Hamas'ı terörist bir grup olarak değil özgürlük savaşçıları olarak görmesi gibi politik çizgileri nedeniyle durumu daha da zorlaştırdı. Elbette bu durum Berlin'de siyasi yelpazedeki hiç kimse tarafından benimsenmedi ya da büyük bir sempati görmedi."

Erdoğan daha sonra Cumartesi günü yaptığı açıklamada Scholz'un görüşmeler sırasında Eurofighter satışı konusunu gündeme getirmediğini söyledi.

Almanya daha önce de Suudi Arabistan'a benzer bir Eurofighter jet satışını engellemiş ve bu durum İngiliz yetkilileri kızdırmıştı. Yerel Alman üretici Airbus ve işçi sendikası IG Metall geçen hafta Manching'de ortak bir gösteri düzenleyerek Alman hükümetine Avrupa dışındaki ülkelerden büyük ölçekli alımlara ve Eurofighter gibi projelerin sona erdirilmesine karşı çıkmasının bir hata olduğunu söyledi.

Şirket 2030 yılına kadar daha fazla sipariş alamazsa bazı Airbus fabrikalarında ışıklar sönebilir.

Alman hükümetinin satış konusundaki düşüncelerini bilen bir Alman kaynak MEE'ye Airbus'ın anlaşmayı ilerletmek için Başbakanlık nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunmuş olabileceğini söyledi.

Kaynak, "Scholz'un koalisyonundaki Yeşiller Partisi Türkiye'ye herhangi bir ihracata karşı, Başbakanlık ve Scholz ise pragmatik" dedi.

Kaynak, durumun çıkmaza girmesi halinde anlaşmanın Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock gibi Yeşillerin ağır toplarının da yer aldığı Federal Güvenlik Konseyi'nin (Bundessicherheitsrat) kucağına düşeceğini ve bu kurulun da anlaşmaya karşı çıkacağını ifade etti.

Kaynak, "Ancak Almanya, dünya çapındaki rakiplerinin ürünlerini Fransızların yaptığı gibi 'Almansız' olarak satması riskini bir kez daha göze alamaz" diye ekledi.

İtalya, İspanya ve İngiltere gibi Avrupalı ortaklar gelecekte Alman sanayi üretimi olmadan silah üretmeyi tercih edebilirler.

"Scholz ve Savunma Bakanı Boris Pistorius'un Avrupa'daki savunma sanayi tabanını güçlendirmeye yönelik açıklamaları da göz önünde bulundurulduğunda, bu büyük bir geri tepme olur" diyen kaynak, Başbakan'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yaptığı ve Almanya'nın ordusunu modernize etmek için 100 milyar Euro harcaması gerektiğini öne süren Zeitenwende konuşmasına atıfta bulundu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.