"Türkiye Nijer'de askeri üs kuracak"

"Türkiye Nijer'de askeri üs kuracak"

Türkiye'nin, Temmuz ayında imzalanan askeri iş birliği anlaşmasının ardından Batı Afrika ülkesinde bir askeri üs kuracağı öne sürülüyor.

Türkiye'nin, Temmuz ayında imzalanan askeri iş birliği anlaşmasının ardından Batı Afrika ülkesinde bir askeri üs kuracağı öne sürülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 21 Temmuz'da Nijer’in başkenti Niamey’e gerçekleştirdiği resmi ziyarette "Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ve Nijer Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Arasındaki Malzeme Teslim Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim İş birliği Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanında İş birliği Anlaşması" imzalanmıştı.

Çavuşoğlu "Nijer ile askeri alanda imzalanan anlaşmaların terörle mücadele amacına yönelik olduğunu" söylemişti.

Bölge kaynakları, Türkiye'nin söz konusu anlaşmaların ardından Batı Afrika'da stratejik bir konuma sahip olan Nijer'de bir askeri üs kuracağını öne sürdü.

Nijer'de kurulacak bir askeri üssün Türkiye'nin Libya'daki etkinlik alanını güçlendirebileceği tahmin ediliyor.

IŞİD'in Batı Afrika yapılanmasının etkin olduğu ülkede ABD, Fransa, Almanya, Kanada ve İtalya gibi ülkeler de askeri varlık bulunduruyor.

Batı Afrika'da cihat yanlısı grupların kalesi niteliğindeki Mali'yi Büyük Sahra üzerinden Libya'ya bağlayan bölgede geniş topraklara sahip olan Nijer, stratejik konumu nedeniyle birçok yabancı ülkenin odağı durumunda.

Nijer'in konumu:

Zengin yeraltı kaynakların sahip ülke uranyum, petrol ve altın gibi kaynakları ihraç ediyor. Nijer, aynı amanda dünyanın en büyük dördüncü uranyum üreticisi.

"Türk yetkililer yalanladı"

Öte yandan, Türk yetkililerin Nijer'de bir askeri üs açılacağı haberlerini yalanladığı ifade edildi.

Middle East Eye'a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye'nin Batı Afrika ülkesi Nijer'de askeri üs açacağına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.