Türkiye, Rus işgali sürerken Ukrayna'ya Bayraktar teslimine devam etti

Türkiye, Rus işgali sürerken Ukrayna'ya Bayraktar teslimine devam etti

Reuters, Ukrayna'da Rus işgalinin sürdüğü dönemde Türkiye'nin Ukrayna'ya 16 adet Bayraktar TB2 daha sattığını rapor etti.

Reuters, Ukrayna'da Rus işgalinin sürdüğü dönemde Türkiye'nin Ukrayna'ya 16 adet Bayraktar TB2 daha sattığını rapor etti.

Reuters'ta yer alan habere göre Türkiye'nin Ukrayna'ya savunma ürünleri ihracatı, bu yılın ilk çeyreğinde 59.1 milyon dolara ulaştı.

Bu miktar 2021 yılının ilk çeyreğinde 1.9 milyon dolardı. Böylece aynı dönemdeki satış miktarlarında bu yıl yaklaşık 30 kat artış yaşandı.

"Ukrayna'ya yeni Bayraktarlar verildi"

Öte yandan, Ukrayna savaş öncesinde Türkiye'den toplamda 20 Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satın almıştı.

Reuters, Ukrayna'nın 27 Ocak'ta yeni bir sipariş daha verdiğini, bu sipariş kapsamında 16 TB2'nin daha savaşın sürdüğü bir dönemde, Mart ayı başında Ukrayna'ya teslim edildiğini kaydetti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Mart ayı başında, yeni TB2'lerin ülkeye ulaştığını söylemişti.

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov "Yeni Bayraktarlar Ukrayna'ya çoktan geldi ve savaş pozisyonlarına geçti" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin tüm savunma ihracatı da ilk çeyrekte, geçtiğimiz yılın aynı döneminde göre yüzde 48.6 artış göstermiş durumda. 2021 yılının tamamında 3.224 milyar dolar olan ihracat, 2020 yılına göre yüzde 41.5 artmıştı.

Ukrayna'nın Bayraktar TB2 envanteri

Ukrayna, Türkiye'nin insansız hava aracı programının en önemli alıcılarından biri konumunda.

Türkiye'nin Ukrayna'ya TB2 satışı daha önce Rusya ile de bir gerilime yol açmıştı.

Halihazırda Ukrayna'nın aldığı TB2'lerin sayısının toplamda 36'ya ulaştığı düşünülüyor. Ukrayna 20 adet TB2'yi savaştan önce alırken, 16 adet TB2 de savaş esnasında teslim alındı.

Savaş sırasında Rusya tarafından vurularak imha edildiği kanıtlanan Bayraktar TB2'lerin sayısı 3.

Rusya Savunma Bakanlığı, ise Ukrayna'ya ait Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarından 35'inin imha edildiğini öne sürüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.