Türkiye ve Azerbaycan'dan Nahcivan'da ortak askeri tatbikat

Türkiye ve Azerbaycan'dan Nahcivan'da ortak askeri tatbikat

Milli Savunma Bakanlığı'nın 3 Ekim'de duyurduğu, Nahcivan'daki Azerbaycan-Türkiye ortak tatbikatı bugün başlıyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nın 3 Ekim'de duyurduğu, Nahcivan'daki Azerbaycan-Türkiye ortak tatbikatı bugün başlıyor.

"Sarsılmaz Kardeşlik 20212 adı verilen ve üç gün sürecek olan tatbikat 8 Ekim'de sona erecek.

Bakanlık Sözcüsü Binbaşı Pınar Kara, açıklamasında tatbikatın amacı "Azerbaycan ve Türkiye kara kuvvetleri arasında dostluk, işbirliği ve koordinasyonun artırılması" olarak belirtti. "Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm imkanlarımızla yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Tatbikatın duyurusu ve başlaması, Azerbaycan-İran arasındaki gerilimin artmasının hemen ardından geldi.

Azerbaycan'ın birkaç hafta önce, Ermenistan kontrolündeki kasabalar olan Kapan ve Goris arasında seyahat ederken yolun Azerbaycan kontrolündeki kısmını kullandıkları gerekçesiyle iki İranlı kamyon şoförünü gözaltına almış, bu olay ilişkileri kötüleştirmişti.

Ardından İran, daha önce görülmemiş bir adım atarak 1 Ekim'de Azerbaycan sınırında geniş çaplı bir tatbikat başlattı. İki ülke arasındaki gerilim ciddi bir şekilde arttı.

Tahran, ne zaman sonlanacağını açıklamadığı son tatbikatın Azerbaycan'a karşı değil, IŞİD ve İsrail'e karşı olduğu konusunda ısrarcı.

Bir yandan da Azerbaycan-İsrail arasındaki yakın savunma işbirliği, Tahran'ı rahatsız ediyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan 30 Eylül'de Tahran'daki Azeri temsilciliğine ilettiği mesajda "İran İslam Cumhuriyeti, İsrail'in ulusal güvenliği tehdit oluşturmaması için gerekli olan her şeyi yapacak" demişti.

Kaynak: BBC Türkçe

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.