Türkiye ve diğer ülkelerin dış borçları ne kadar?

Türkiye ve diğer ülkelerin dış borçları ne kadar?

Küresel dış borç verilerine bakıldığında dünyadaki hükümetlerin toplam borcu her geçen sene giderek artıyor. Bu listelerde ekonomisi gelişmiş ülkeler ilk sıralarda yer alıyor.

Küresel dış borç verilerine bakıldığında dünyadaki hükümetlerin toplam borcu her geçen sene giderek artıyor. Bu listelerde ekonomisi gelişmiş ülkeler ilk sıralarda yer alıyor. Bunun en büyük sebebi ekonomisi güçlü olan ülkelerin uluslararası piyasalarda borç edinmelerinin çok daha kolay olması.

Ülkelerin dış borç alma kredisi, toplam borç miktarının o ülkenin gayri safi milli hasılasına olan oranına bakılarak belirleniyor. Ortaya çıkan yüzdelik oran ne kadar küçükse, ülke o kadar az riskli kabul ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin yaklaşık 20 trilyon Dolar borcu bulunurken, onu İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda takip ediyor.

Türkiye'nin düşük borçlu ülkeler sınıfında yer almasına rağmen son iki senede dış borcunun büyük oranda artmasıysa dikkat çekiyor. Türkiye, Finlandiya ve Yunanistan'ın ardından en çok dış borcu olan ülkeler listesinde 26. sırada yer alıyor. Türkiye'yi Portekiz, Meksika ve Güney Kore takip ediyor.

fr.jpg

Türkiye'nin dış borcu son iki senede 50 milyar Dolar arttı

Türkiye’nin 2015 yılı itibariyle toplam dış borcu 405 milyar Dolar civarındaydı. Ancak geçtiğimiz haftayı 4.65 Lira seviyesinden kapatan Dolar kuru için konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye’nin dış borç rakamına ilişkin verilen 453 milyar Dolar rakamının doğru olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dış borcu gelişmiş ülkelere oranla çok daha düşük seviyede olmasına rağmen, Dolar'a endeksli petrol fiyatlarının artması, küresel faiz oranlarının yükselişi ve cari açık gibi sebeplerle piyasalar zor bir dönemden geçiyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum