Türkiye'nin gözetleme balonu 'Karagöz' İdlib semalarında

Türkiye'nin gözetleme balonu 'Karagöz' İdlib semalarında

Türkiye'ye ait yerli üretim gözlem balonu Karagöz, İdlib semalarında görev icra ederken görüntülendi.

Türkiye'ye ait yerli üretim gözlem balonu Karagöz, İdlib semalarında görüntülendi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, bugün sabah saatlerinde, Türkiye'ye ait "Karagöz GAG Balonlu Geniş Alan Gözetleme Sistemi", İdlib üzerinde gözetleme faaliyeti icra etti.

ASELSAN tarafından üretimi yapılan balon, ilk olarak 2019 yılı Kasım ayında Suriye sınır hattında gözlem uçuşları gerçekleştirmişti.

'Karagöz' İdlib semalarında ise ilk kez görüntülendi.

idlibkaragoz.jpeg

idlibkaragoz1.jpeg

'Karagöz' sistemi

Karagöz sisteminin ayrıntılarını, sistem faaliyete geçirilmeden kısa bir süre önce, 2019 yılının Eylül ayında, ASELSAN İnsansız Uçan Sistemler Proje Yöneticisi Hande Balcı aktarmıştı.

Yaklaşık 2.5 yıl süren çalışmalar sonunda üretilen balonun 17 metre uzunlukta, 430 metreküp hacimde olduğunu söyleyen Balcı, sistemin 500 metre irtifada görev icra edebildiğini ifade etmişti.

Sistem, üzerindeki geniş alan gözetleme kamerasıyla, anlık şekilde 8 kilometrekarelik bir alanı tarayabiliyor.Kamera 360 derece dönebilirken, olağan dışı hareketlilikler de kamera tarafından otomatik olarak algılanabiliyor. Aynı zamanda termal kameralar fiber kablolar vasıtasıyla bilgileri komuta merkezine ulaştırıyor.

Karagöz, hafif silahlarla vurulduğunda kendisini tamir edebilen bir malzemeden imal edildi.

7/24 görev yapabilen Karagöz, haftada bir kez, balonu uçuran helyum gazının yenilenmesi için yere indiriliyor.

Türk yapımı insansız hava aracı sistemleriyle entegre faaliyet gösterebilen Karagöz'ün, Türkiye'nin askeri ve istihbari anlamda etkinliğini artıracağı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.