Türkiye'nin ihracat kısıtlamasını uygulaması İsrail'de inşaat sektörünü vurabilir

Türkiye'nin ihracat kısıtlamasını uygulaması İsrail'de inşaat sektörünü vurabilir

Kredi sigorta şirketi CofaceBdi'nin CEO'su Yoel Amir de yaptırımların inşaat sektörü üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulundu.

İsrailli işadamları, Türkiye'nin İsrail'e ihracatına getirilen yeni kısıtlamaların emlak ve kira fiyatlarında artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Türk hükümeti bu hafta başında, ihracat konusunun birçok kişi tarafından iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kötü yerel seçim sonuçlarında bir faktör olarak gösterilmesinin ardından İsrail'e ihracata kısıtlamalar getirdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının defalarca eleştirilmesine rağmen, İsrail ile Türkiye arasında çimento gibi hammaddeler de dahil olmak üzere ticaret devam etmişti.

İnşaat sektörünü takip eden kaynaklar İsrail haber kuruluşu Mako'ya yeni kısıtlamaların uygulanması halinde ülkedeki daire fiyatlarının artmasının beklendiğini söyledi.

Türk Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan kısıtlamalar, birçoğu inşaat sektöründe kullanılan alüminyum tel, çelik, çimento, granit ve tuğla gibi 54 ürünü kapsıyor.

İşadamları şimdi bunun ticaretin tamamen durdurulmasına yönelik bir hareketin ilk adımı olabileceğinden endişe ediyor.

İsrail İş Örgütleri Başkanlığı Başkanı Dubi Amitai, "Diğer ülkeler ve uluslararası şirketler açısından boykot ve Türk yaptırımlarından gerçekten korkuluyor" dedi.

Kredi sigorta şirketi CofaceBdi'nin CEO'su Yoel Amir de yaptırımların inşaat sektörü üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulundu.

Amir, "Türkiye'nin ticaret anlaşmalarının ihlali anlamına gelen düzinelerce ürünün İsrail'e ihracatını sınırlama hamlesinin İsrail ekonomisi ve en başta inşaat sektörü üzerinde etkisi olabilir" dedi.

Pazartesi günü Türkiye Ticaret Bakanlığı, İsrail'in "uluslararası hukuku alenen ihlal etmeye" devam ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin son kararları ve Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları da dahil olmak üzere ateşkes ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım sağlanması çağrılarını görmezden geldiğini söyledi.

Bakanlık, "BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları yasal olarak bağlayıcıdır" dedi. "Türkiye tüm bu kararların uygulanmasını yakından takip edeceğini defalarca ifade etmiştir."

İsrail'e satışı engellenen diğer ürünler arasında kimyasallar, böcek ilaçları, motor yağları ve jet yakıtı bulunuyor.

Bu gelişme, AK Parti'nin 31 Mart yerel seçimlerinde yenilgiye uğrayarak, birçok şehirde AK Parti'ye karşı zafer kazanmayı başaran Yeniden Refah Partisi'ne (YRP) oy kaybetmesinin ardından yaşandı.

Türkiye'nin İsrail ile devam eden ticareti muhafazakar seçmeni evde kalmaya ya da parti değiştirmeye iten en büyük mesele olmasa da, bazıları için etkili oldu. Hatta parti kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta başında seçim sonuçlarıyla ilgili bir parti toplantısında bu konuyu dile getirdi.

AK Parti'nin 2002'den bu yana aldığı en ağır seçim yenilgisi hakkında konuşan Erdoğan şunları söyledi "Ne yazık ki Gazze krizi gibi uğruna her şeyi yaptığımız ve bedel ödediğimiz bir konuda bile siyasi saldırıları savuşturmayı ve bazı insanları ikna etmeyi başaramadık."

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.