Türkiye'nin Somali'de SİHA üssü açtığı öne sürüldü

Türkiye'nin Somali'de SİHA üssü açtığı öne sürüldü

Türkiye'nin Somali'de Mogadişu yönetimine destek amacıyla bir silahlı insansız hava aracı üssü açtığı öne sürüldü.

(Fotoğraf: Arşiv)

Somali'ye yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının kaldırılmasının ardından Türkiye'nin ülkenin orta kesiminde bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) üssü açtığı iddia edildi.

Şimdiye kadar Türkiye, yaptırımlar sebebiyle Mogadişu yönetimine resmi olarak SİHA satamıyordu. Ülkeye gönderilen İHA'ların ise keşif amacıyla ve silahsız olarak gönderildiği belirtiliyordu.

Somalili gazeteci Guled Wiliq'in aktardığı habere göre, Mogadişu yönetimi, Somali'nin Hirşabel bölgesindeki Buloburde yerleşimi yakınlarında Türkiye ile birlikte bir SİHA üssü açtı.

Üs içerisinde Türk SİHA'larının ve Türkiye tarafından eğitilen Gorgor isimli Mogadişu yönetimi güçlerinin bulunacağı belirtildi.

Mogadişu yönetimi son dönemde Türkiye'den SİHA talebini artırmıştı. BM yaptırımlarının kalkmasının ardından Türkiye'nin Somali'ye Bayraktar TB2'leri silahlı olarak göndereceği ve TB2'lerin Eş Şebab'a karşı saldırılarda yoğun olarak kullanacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Guled Wiliq, son aylarda Türkiye'nin Mogadişu yönetimine olan askeri desteğini azalttığını ifade etti. Buna göre Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bölgedeki faaliyetlerinden rahatsız. Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud'un BAE ile yakın ilişkilere girmesinin Türk askeri yardımının azalmasına yol açtığı öne sürülüyor.

Wiliq, sürece ilikin "Türk hükümetinin Eş Şebab'a karşı savaşın ikinci aşamasındaki rolü ve katkısı, Hasan'ın BAE ile ilişkisi, Türkiye'nin eğittiği Gorgor birliklerinin Somali ordusu içindeki etkinliği ve Hasan Şeyh'in ek askeri eğitim taleplerinin karşılanması Türkiye ve Somali'nin ilişkilerini test edecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum