Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemeyen Trump: S-400'leri çalıştırmayın

Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemeyen Trump: S-400'leri çalıştırmayın

"Türkiye yeni yaptırımlara maruz kalabilir ama açıkçası, bizim istediğimiz Türkiye’nin S-400’leri operasyonel hale getirmemesi"

Amerikalı Senatör Lindsey Graham Başkan Trump’ın yasa gereği Türkiye’ye yaptırım uygulamaya mecbur kalmamak için, Ankara’dan Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini operasyonel hale getirmemesini istediğini, bu talebi de yine Trump’ın talimatıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ilettiğini söyledi. Bloomberg televizyonuna konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Türkiye’den Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemini operasyonel hale getirmemesini istedi.

Pompeo, Bloomberg’den Kevin Cirilli’ye verdiği röportajda, “Türkiye yeni yaptırımlara maruz kalabilir ama açıkçası, bizim istediğimiz Türkiye’nin S-400’leri operasyonel hale getirmemesi” dedi. Ankara’ya uzun zamandır S-400 ve F-35’lerin uyumsuz olduğunu anlattıklarını ifade eden ve S-400 alımı nedeniyle Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarıldığını hatırlatan Pompeo, “sistemin aktif hale getirilmesi kabul edilemez. Bazı parçaları alıyorlar ancak bu kararı gözden geçirmelerini istiyoruz” dedi.

Cumhuriyetçi senator Lindsey Graham ise, Trump’ın talimatıyla Ankara’ya “ABD yaptırımlarına hedef olmamak için S-400’leri aktive etmeyin” mesajı ilettiğini söyledi.

“S-400’leri aktive etmeyin, Serbest Ticaret anlaşması yapalım”

Geçen Salı günü Beyaz Saray’daki “Türkiye Yaptırımları” toplantısına katılan 45 Cumhuriyetçi senatörden biri olan Lindsey Graham Başkan Trump’ın kendisinden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aramasını ve ABD yaptırımlarına hedef olmamak için S-400’leri operasyonel hale getirmemelerini istemesini söyledi.

Defense One adlı internet sitesinin haberine göre, Senatör Graham da Çarşamba günü Çavuşoğlu’nu arayarak ve bu talebi iletti. Graham, “Ben, ‘S-400’leri aktive etmezseniz yaptırımlar uygulanmak zorunda değil’ diyenler grubundayım ve Ankara’yı ikna etmeyi umuyorum. Sistem aktive edilirse o zaman başka seçenek kalmıyor. Yaptırım yasası net” dedi.

Lindsey Graham Defense One’a şunları söyledi: “Eğer S-400’ü aktive etmezlerse yaptırımların uygulanması için bir sebep yok. Benim umudum Türkiye’yi sistemi aktive etmemeye ikta etmek; çünkü bu ilişkiler için çok zarar verici bir gelişme. Türkiye’ye S-400’ü bir kenara bırakalım ve serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayalım teklifinde bulundum.”

Graham bu teklifini twitterdan da paylaştı: “Türkiye’deki müttefiklerimizle serbest ticaret anlaşması müzakereleri yaparak daha güçlü ilişkiler kurabileceğimizi umuyorum. Ekonomilerimizi entegre edersek Kazan-Kazan durumu olur”

“Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemini aktive ederek ilişkilerimize vereceği zarardan kaçınmanın yolunu bulmalıyız. Türkiye’yle Kaybet-Kaybet değil Kazan-Kazan ilişkisi istiyoruz.”

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.