Trump: S-400 konusunda Türkiye'yi suçlamıyorum

Trump: S-400 konusunda Türkiye'yi suçlamıyorum

ABD Başkanı Donald Trump, S-400 satın alınması konusunda Türkiye'yi suçlamadığını söyledi.

Başkan Donald Trump Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada Rus S-400 füze savunma sistemini satın aldığı için Türkiye’yi suçlamadığını söyledi.

Türkiye’ye Rusya savunma sanayisiyle anlaşma yapan ülkelere yaptırım uygulamayı içeren 2017 tarihli CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yasası uyarınca ne zaman yaptırım uygulanacağı sorulduğunda Trump, ‘‘Türkiye’yle ilgili duruma bakıyoruz. Türkiye’yi suçlamıyorum çünkü, bir felaket olan Obama dönemine kadar dayanan çok sebep var’’ diye konuştu.

‘‘Bu zor bir durum’’ diyen Trump, "S-400 alıyorsun o zaman bizim modellerimizi ve hiçbir şeyimizi alamazsın. Hiçbir malzeme sipariş edemezsin. Genel olarak malzeme sipariş edemezsin. Nokta’’ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada, “F-35 vermiyor musunuz? Biz o konuda da yine tedbirlerimizi alırız, başka yerlere döneriz” demişti.

Türkiye'nin güvenliği için bu sistemi aldığını söyleyen Erdoğan, ABD’nin aklıselim hareket edeceğini umduğunu dile getirmiş ve montaj ve eğitim safhalarının ardından Nisan 2020'de bu sistemlerin aktif olarak kullanılmaya başlanabileceğini bildirmişti.

Erdoğan "Biz, size 'Aldık ama siz yine de verecekseniz, sizden de Patriot alırız' dedik ama yine vermediniz. Hala vermiyor, farklı farklı öneriler getiriyorsunuz ve 'Kongre müsaade etmiyor' diyorsunuz. Biz şu anda bütün tedbirlerimizi en ideal şekilde almak durumundayız ve alacağız. F-35 vermiyor musunuz? Peki, kusura bakmayın, biz o konuda da yine tedbirlerimizi alırız, başka yerlere döneriz. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz" demişti.

Salı günü Beyaz Saray’da 45 Cumhuriyetçi Senatör, Başkan Donald Trump’la yaptıkları toplantıda Rus S-400 füze savunma sistemini satın alan Türkiye'nin ne ölçüde cezalandırılması gerektiğini görüşmüştü.

Washington Post’un haberine göre Cumhuriyetçi Partili Senatörler, NATO üyesi Türkiye'ye karşı gereken tüm yaptırımların devreye sokulmasına karşı çıkan Trump'a, Türkiye'yi zorunlu yaptırımlardan muaf tutmaması çağrısında bulunmuştu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.