Üç boyutlu yazıcıda ilk kalp üretildi

Üç boyutlu yazıcıda ilk kalp üretildi

Bilim adamları gerçek insan dokusu ve damarı kullanarak ilk kez üç boyutlu yazıcıda kalp üretti. Bu gelişmenin organ naklinde ve tıp dünyasında başarı olduğunu, hastalıklı kalplere doku transferinin önünü açabileceği düşünülüyor.

Tel Aviv Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada üretilen kalp pembe-mavi renkte ve sadece bir tavşan kalbi büyüklüğünde. Ancak çalışmayla ilgili bilgi veren proje direktörü Doktor Tal Dvir, daha büyük boyutlardaki insan kalbinin de yanı teknolojiyle üretilebileceğini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Tal Dvir, daha öncede kalp yapısının üç boyutlu yazıcıyla üretildiğini ancak bu defa kalbin hücre, kan damarları ve karıncıklarıyla bir bütün organ olarak üretildiğini vurguladı.

​Üç boyutlu yazıcıda kalp üretmek en fazla üç saat sürüyor.

Araştırmayı yürüten ekip, üretilen kalbin kasılıp gevşeme becerisi olsa da, hücrelerin kan pompalamayı yani ‘’kalp gibi davranmayı’’ öğrenmesi gerekiyor.

Araştırmacılar, hastaların hücrelerini ve ‘’biyo mürekkep’’ adı verilen şeker ve protein karışımı biyolojik bir materyal kullanarak, yağ dokularından parça aldı. Önce bağışıklık sistemiyle uyumlu, kan damarları olan kalp yamaları, ardından da tüm kalp üretildi.

“Belki 10 yıl içinde dünyadaki pek çok hastanede organ yazıcıları olacak ve bu prosedürler bir rutin haline gelecek” ifadelerini kullanan Doktor Dvir, kalp bağışının az olması nedeniyle bu alanda gelişmelerin aciliyetine dikkat çekti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.