Uganda, Demokratik Kongo'ya 325 milyon dolar savaş tazminatı ödeyecek

Uganda, Demokratik Kongo'ya 325 milyon dolar savaş tazminatı ödeyecek

Uluslararası Adalet Divanı, Uganda'nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne 325 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Uluslararası Adalet Divanı, Uganda'nın 1998 ile 2003 yılları arasındaki savaşta yaptığı ihlaller nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne 325 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin 11 milyar dolar talebinin çok altında olan tazminatın her yıl 65 milyon dolar olacak şekilde ödenmesine hükmedildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, 15 yıl süren yargılamanın ardından Uganda ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) arasındaki davayı karara bağladı. Mahkeme Uganda'yı 1998 ile 2003 yılları arasındaki savaşta yapılan ihlallerden sorumlu tuttu.

Mahkeme Uganda'nın, insan kayıpları için 225 milyon, maddi zarar için 40 milyon ve doğal kaynaklara verilen zarar için de 60 milyon dolar ödemesine karar verdi. Mahkemenin Amerikalı baş yargıcı Joan Donoghue, "Dosyada bulunan kanıtlar ışığında mahkeme Uganda'nın hayatını kaybeden 10 ila 15 bin kişi için tazminat ödemesine hükmetti" dedi.

Merkezi Hollanda'nın başkenti Lahey'de bulunan yüksek mahkeme, 2005'te Uganda'nın İkinci Kongo Savaşı'nda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni işgal etmesi nedeniyle savaş tazminat ödemesine hükmetmişti. Fakat bu kararda tazminat miktarı belirlenmemişti. Kinşasa, yüksek mahkemeden bu miktarın 11 milyar dolar olmasını talep etmiş, Kampala ise bu miktarı "fahiş" seviyede bularak reddetmişti.

Dokuz Afrika ülkesinin katıldığı savaşlarda Uganda ve Ruanda, DKC'nin zengin maden yataklarına sahip doğusunda bulunan direnişçi grupları desteklemişti.

1996 ile 2003 arasında yaşanan iki savaş nedeniyle ülke yerle bir olmuş, DKC'de yüz binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.