Uganda ve Demokratik Kongo'dan ortak operasyon

Uganda ve Demokratik Kongo'dan ortak operasyon

Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Müttefik Demokratik Güçler grubuna ait olduğu belirtilen kamplara yönelik ortak operasyon gerçekleştirildiğini açıkladı.

Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC), Müttefik Demokratik Güçler (MDG) grubuna ait olduğu belirtilen kamplara yönelik ortak operasyon gerçekleştirildiğini açıkladı.

Uganda ordu sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, DKC ile birlikte ortaklaşa yapılan hava ve kara bombardımanında MDG kamplarının hedef alındığı ifade edildi.

Ugandalı yetkililer, 17 Kasım'da ülkenin başkenti Kampala'da gerçekleştirilen canlı bomba saldırılarından MDG'yi sorumlu tutmuştu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çok sayıda saldırının faili olduğu iddia edilen Müttefik Demokratik Güçler grubunun bölgedeki farklı silahlı yapılanmalarla da ilişkisi olduğu ileri sürülüyor.

Müttefik Demokratik Güçler kimdir?

Başlangıçta Uganda'nın batısında kurulan ve zaman içerisinde Kongo'da da faaliyet gösterecek şekilde etki alanını genişleten yapılanma, birçok farklı grup ve topluluğun birleşmesiyle 1996'da kuruldu.

1980'li yıllarda da varlık gösteren Uganda'nın Kurtuluşu için Ulusal Ordu, Müttefik Demokratik Güçler, Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu gibi gruplar ve Tebliğ Cemaatine bağlı bazı kişilerin birleşmesiyle kurulan MDG, İslami eğilimli bir yapılanmaydı.

1970 yıllarına uzanan Tebliğ Cemaati varlığının grubun temelini oluşturduğu öne sürülmekle beraber, zaman içerisinde farklı ve çeşitli yapıların teşkil edildiği bölgede, silahlı grupların nihai olarak MDG çatısı altında bir ortaklığa gittiği biliniyor.

Kongo sınırını merkez edinen grup, Kongo içerisinde de varlık göstermeye başladı. Kongo başta olmak üzere birçok taraf, MDG'yi El Kaide, Eş Şebab gibi yapılarla irtibat halinde olmakla suçluyordu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.