Ukrayna 'büyük askeri merkez' planıyla Batılı silah üreticilerini cezbediyor

Ukrayna 'büyük askeri merkez' planıyla Batılı silah üreticilerini cezbediyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Ukraynalı silah üreticilerinin yabancı silah üreticileriyle 20 anlaşma imzaladığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı devam eden taarruz için tedariki arttırmak amacıyla Batılı silah üreticileriyle ortaklıklar kurarak ülkenin yerli savunma sanayisini genişletmeyi planladığını açıkladı.

Uluslararası Savunma Sanayii Forumu'nun açılışında konuşan Zelenskiy, Ukrayna'nın savunma sektörünü askeri teçhizat ve silahların imal ve tamir edilebileceği "büyük bir askeri merkez" haline getirmek istediğini söyledi.

"Ukrayna savunması öyle bir aşamasında ki, geri çekilmeden ileriye gitmek çok önemli ve kritik." diyen Zelenskiy, 250'den fazla Batılı silah üreticisinin temsilcilerine seslendi.

Zelenskiy, "Savunmamız için gerekli teçhizatın ve askerlerimiz tarafından kullanılan gelişmiş savunma sistemlerinin her birinin üretimini yerlileştirmek ve ve cephe hattında en iyi sonucu almakla ilgileniyoruz." dedi.

Zelenskiy hava savunma sistemleri ve mayın temizliğinin öncelikleri olduğunu ifade etti. Kiev yönetimi ayrıca füze, insansız hava aracı ve topçu mühimmatının yerli üretimini de arttırmayı hedefliyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukraynalı silah üreticilerinin yabancı ortaklarla ortak üretim, teknoloji transferi ve insansız hava aracı, zırhlı araçlar ile mühimmat yapımında kullanılacak bileşenlerin tedariki için yaklaşık 20 anlaşma imzaladığını açıkladı.

Bakanlık anlaşma imzalanan şirketlerin bilgilerini ise açıklamadı.

Uluslararası Savunma Sanayii Forumu'na telekonferans yoluyla katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu girişime destek verdi.

Stoltenberg, "Kahramanlık tek başına füzeleri engelleyemez. Ukrayna'nın yüksek kalitede, yüksek miktarda ve hızlı bir şekilde -askeri teknolojiye- ihtiyacı var" dedi.

NATO genel sekreteri ayrıca, "Sanayi olmadan savunma olmaz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın karşı saldırısı

Ukrayna geçen yıl Kasım ayında güneydeki Herson kentini Rusya'dan geri aldı ve Şubat 2022'de ülkeyi geniş çaplı işgale başlayan Rusya'nın ele geçirdiği diğer bölgeleri geri almak için Haziran ayı başında uzun zamandır beklenen karşı saldırıya başladı.

Kiev o zamandan bu yana çeşitli yönlerde ilerleme kaydettiğini ve bir düzineden fazla köyü kurtardığını bildirdi ancak Moskova hala Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 18'ini kontrol ediyor.

Ukrayna'nın müttefikleri, Rusya işgaline karşı yardımcı olmak için on milyarlarca dolar değerinde mali ve askeri destek sağladı.

Ukraynalı yetkililer, ülkenin yerli savunma sanayisinin gelişmesini, savaş nedeniyle geçen yıl yaklaşık üçte bir oranında küçülen ekonomiye potansiyel bir destek olarak da görüyor.

Almanya'nın Rheinmetall ve İngiltere'nin BAE Systems gibi önde gelen Batılı silah üreticileri Ukraynalı üreticilerle işbirliği yapmayı planladıklarını daha önce açıklamışlardı.

Yetkililer, Ukrayna'nın Batılı savunma yatırımlarını çekmek için yeni teşvikler yaratacağını ve yeni teknoloji gelişimini desteklemek için devlet savunma kaynaklarından elde edilen temettüler ve el konulan Rus varlıklarının satışından elde edilen karlar yoluyla özel bir fon kurulacağını söyledi.

Zelenski, ABD, İngiltere, Çekya, Almanya, Fransa, İsveç ve Türkiye'den silah üreticileriyle gerçekleştirdiği ayrı bir toplantı sırasında, "Karşılıklı fayda sağlayan bir ortaklık olacak. Büyük bir askeri merkez oluşturmak için iyi bir zaman ve yer olduğunu düşünüyorum," dedi.

Kısa bir süre önce atanan Savunma Bakanı Rustem Umerov, Kiev'in kendi ihtiyaçları için gerekli tüm askeri hizmet ve ürünleri Ukrayna topraklarında üretmek için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

Umerov, "Vizyonumuz dünya standartlarında askeri ürünler geliştirmektir" dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.