Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den 'Kırım Platformu' açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den 'Kırım Platformu' açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın müdahalesine rağmen Kırım Platformu Açılış Zirvesi’nin başarılı geçtiğine dikkat çekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın müdahalesine rağmen Kırım Platformu Açılış Zirvesi’nin başarılı geçtiğine dikkat çekti. Zirve öncesinde Rusya’nın ülkelere farklı yollarla baskı uyguladığını belirten Zelenski, “Öte yandan herkes yüksek katılımcı sayısından çok etkilendi.” ifadeleri belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "1+1" televizyon kanalına verdiği röportajda, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla kurulan Kırım Platformu’nun açılış zirvesinin başarısını değerlendirdi. Katılımcı ülkelerin bile zirvenin başarısından etkilendiğini ifade eden Zelenski, “Çok etkilendiler. Bazı ülkeler hemen cevap verdi, bazıları düşündü, bazılarına Rusya büyük baskı yaptı. Rusya, bakanlar, liderler düzeyinde konuşmalar yaparak baskı uygulamaya çalıştı. Herkes 30 ülkenin bile katılmasına inanmıyordu. Bu yüzden katılımcı sayısı ve yapılan güçlü açıklamalar herkes çok etkiledi. Ayrıca hemen deklarasyon imzalandık ve Kırım Platformu Ofisini, orada çalışacak profesyonel ekibi gösterdik.” diye konuştu.

Kırım Platformu nedir?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.