Ukrayna: Güneydoğu cephesinde ilerleme sağladık

Ukrayna: Güneydoğu cephesinde ilerleme sağladık

Kiev, Azak Denizi istikametinde işgal altındaki bölgelere (güneye) doğru ilerlemek için ivme kazanmaya çalışıyor.

Ukrayna ordusu, Rus güçlerine karşı yürüttüğü karşı saldırıda ülkenin güneydoğusundaki cephede ilerleme sağladığını duyurdu.

Kiev güçleri, Azak Denizi istikametinde işgal altındaki bölgelere (güneye) doğru ilerlemek için ivme kazanmaya çalışıyor. 

Bu kapsamda ordu güçleri, Donetsk'e bağlı Urozhaine köyünün güneyinde de ilerleme kaydettiğini bildirdi.

Askeri Sözcü Andriy Kovaliov yaptığı açıklamada, "Ukrayna birlikleri Urozhaine'in güney yönünde başarılı oldular." dedi ancak Kovaliov, söz konusu ilerleme iddiasına dair ayrıntı paylaşmadı. Urozhaine, Kiev'in 27 Temmuz'dan bu yana geri aldığını duyurduğu ilk köy. 

Bu süreç, Kiev'in güçlü hava desteği olmadan ve ağır mayınlı Rus savunma hatlarında ilerlerken karşılaştığı zorluğa işaret ediyor. 

Köy, Rusya'nın kontrolündeki Donetsk kentinin yaklaşık 100 km batısında yer alıyor.

Kovaliov ayrıca kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde ve Rus güçlerinin mayıs ayında işgal ettiği Bahmut kentine yakın doğudaki bir köy çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığını aktardı.

Sözcü, "Düşman Harkiv bölgesindeki Senkivka ve Donetsk'teki Bohdanivka bölgelerinde başarısız saldırı eylemleri gerçekleştirdi. Burada yoğun çatışmalar var. Ukrayna savunma  güçleri de Bahmut'un güneyinde saldırı eylemleri gerçekleştirmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

Ukraynalı bir general çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Harkiv bölgesindeki Kupiansk'a doğru saldırdığını söylemişti. 

Ancak Kovaliov, Ukrayna'nın, Rus güçlerini geri püskürttüğünü, bunun üzerine Rusya'nın Bahmut'un kuzeyi ve Lyman kasabası yakınlarına saldırdığı bilgisini paylaştı. 

"Ukrayna, 2023'te F-16 savaş uçakları alamayacak"

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ihnat, çarşamba gecesi televizyonda canlı yayında yaptığı açıklamada, ülkesinin 2023'te ABD yapımı F-16 savaş uçaklarını kullanamayacağını anladığını söyledi.

Ihnat, "Sonbahar ve kış aylarında Ukrayna'yı F-16 savaş uçaklarıyla savunamayacağımız şimdiden belli." ifadesini kullandı.

Reuters'ın haberine göre İhnat, "Uçaklara dair büyük umutlarımız vardı, hava savunmasının bir parçası olacak ve bizi Rusya'nın füzelerinden ve insansız hava araçları terörizminden koruyabilecekti." sözleriyle ülkesinin yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. 

Kiev, uzun süredir Batılı müttefiklerine savaş uçakları için lobi yapıyordu ve ABD Başkanı Joe Biden, mayıs ayında Ukraynalı pilotları eğitmeyi kabul etse de uçakların teslimatı için herhangi bir zaman çizelgesi belirlenmemişti. 

Rusya, Kırım yarımadası, Luhansk bölgesinin büyük bölümü ile Donetsk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin büyük bir kısmı dahil olmak üzere Ukrayna'nın yaklaşık beşte birini işgal altında tutuyor.

Kiev, mayın tarlaları ve ağır tahkimatlı Rus savunma hatları nedeniyle karşı saldırısının istenilenden daha yavaş ilerlediğini belirtiyor.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.