Ukrayna için 'yenilgiyi kabul etmeli' diyen Papa'ya Almanya'dan tepki

Ukrayna için 'yenilgiyi kabul etmeli' diyen Papa'ya Almanya'dan tepki

Papa hafta sonunda İsviçre televizyonuna verdiği bir mülakatta Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra "beyaz bayrağı kaldırıp müzakere etme cesaretine sahip olunması" gerektiğini söylemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Papa Francis'in Ukrayna'yı Moskova ile müzakere etmeye çağırmasını sert bir dille eleştirerek Papa'nın tutumunu "anlayamadığını" söyledi.

Papa hafta sonunda İsviçre televizyonuna verdiği bir mülakatta Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra "beyaz bayrağı kaldırıp müzakere etme cesaretine sahip olunması" gerektiğini söyleyerek büyük bir öfkeye yol açtı.

Baerbock Pazar günü geç saatlerde kamu yayıncısı ARD'de katıldığı bir tartışma programında "Bunu anlamıyorum" dedi.

Savaşın başlamasından bu yana birkaç kez Kiev'e giden Baerbock, "Bence bazı şeyleri ancak kendiniz görürseniz anlayabilirsiniz" diye ekledi.

Baerbock, "Ukrayna'da savaş nedeniyle acı çeken çocuklarla konuşurken kendime soruyorum: Papa nerede? Papa'nın bunlardan haberi olmalı." ifadelerini kullandı.

Baerbock, Ukrayna ve müttefiklerinin "şimdi güç göstermezlerse barış olmayacağını" söyledi.

"Ukrayna'nın yanında durmalı ve kendisini savunabilmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız."

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un sözcüsüne de Pazartesi günü düzenlenen olağan basın toplantısında Papa'nın sözleri soruldu.

Sözcü Steffen Hebestreit "Tahmin edebileceğiniz gibi başbakan bu konuda Papa'nın görüşlerini paylaşmıyor" dedi ve Ukrayna'nın "bir saldırgana karşı kendini savunduğunu" sözlerine ekledi.

Almanya, ABD'den sonra Ukrayna'ya askeri yardım sağlayan ikinci büyük tedarikçi konumunda.

Berlin, Ukrayna'ya uzun menzilli Taurus seyir füzeleri göndermesi için giderek artan bir baskıyla karşı karşıya ancak Scholz çatışmayı tırmandırabileceği endişesiyle şimdiye kadar bu çağrıları reddetti.

Kiev Pazar günü Papa'nın "beyaz bayrak" çağrısına öfkeyle karşılık verdi ve Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ülkesinin "asla" teslim olmayacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de yorumlara karşılık verdi.

Pazar günü akşam saatlerinde yaptığı konuşmada Zelenskiy, Rusya işgal ettiğinde tüm inançlardan insanların Ukraynalıların ülkelerini savunması için ayağa kalktığını söyledi.

"Hıristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler, herkes… Dualarıyla, konuşmalarıyla ve eylemleriyle bizi desteklediler."

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.