Ukrayna lideri Zelenski ABD'yi ziyaret edecek

Ukrayna lideri Zelenski ABD'yi ziyaret edecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin ABD'yi ziyaret edeceği bildirildi.

ABD medyası, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin Çarşamba günü Washington’ı ziyaret edebileceğini bildirdi. Zelenskiy’nin ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşeceği kaydedildi.

Bu,Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Zelenskiy’in yapacağı ilk yurt dışı ziyareti olacak.

Ukrayna lideri Zelenski de Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla söz konusu gelişmeyi doğruladı.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, ismini vermeyen bir yetkili ABD medyasına yaptığı açıklamada, Zelenskiy'nin Kongre’ye de hitap edebileceğini söyledi.

Zelenzkiy'nin ziyareti Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle güvenlik endişeleri altında gerçekleşecek. Bu nedenle kısa vadede planlarda değişikliklerin olması da mümkün.

ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Salı günü gönderdiği mektupla Kongre üyelerini Çarşamba gecesi yapılacak oturuma çağırdı.

Pelosi mektubunda, “Demokrasiye odaklanacağımız bu özel oturumda yer alın” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

"Zelenskiy Rusya işgalinden bu yana ilk kez yurt dışına çıkacak"

Zelenskiy, düzenli olarak başkent Kiev'de yabancı liderleri ağırlıyor. Ukrayna lideri, sık sık Kiev’deki ofisinden dünya liderleri ile video ya da telefon görüşmeleri de gerçekleştiriyor.

Ancak ABD ziyareti savaşın başlamasından bu yana Zelenskiy için bir ilk olacak. Ukrayna’ya yönelik askeri destek sağlamada öncü bir rol oynayan ABD’ye yapılacak ziyaret ise iki ülke ilişkileri için önemli bir mesaj olarak değerlendirilecek.

ABD, 20 Kasım tarihine kadar, doğrudan askeri destek için 18,5 milyar dolar taahhüt etti. Bu, Ukrayna’ya askeri yardımda bulunan diğer herhangi bir ülkeden çok daha fazlası anlamına geliyor.

Aylık savunma harcamalarının yaklaşık 5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Zelenskiy ise daha fazla ödenek talep etti.

Son zamanlarda ABD medyasında, Biden yönetiminin Rus saldırılarından korunması amacıyla Ukrayna’ya Patriot füzeleri tedarik edeceği yönünde bazı haberler yer aldı.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.