İsrail: Ukrayna dahil kimse için Rusya ile ilişkileri tehlikeye atmayız

İsrail: Ukrayna dahil kimse için Rusya ile ilişkileri tehlikeye atmayız

İsrail'in Kiev Büyükelçisi Michael Brodsky, ülkesinin Ukraynalılar dahil kimse için Rusya ile olan ilişkileri riske atmayacağını söyledi.

Ukraynalı Yahudiler, İsrail'i Rusya karşısında Kiev yönetimine yeterince maddi ve askeri destek sağlamamakla suçluyor.

İsrail, Rusya ile olan güvenlik anlaşmaları sebebiyle Ukrayna'ya yalnızca insani yardımlar yaparken askeri yardımlardan kaçınıyor.

Bu kapsamda, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin İsrail'den Demir Kubbe" hava savunma sistemi talebi geri çevrilmişti.

İsrail'in uluslararası alanda İran karşıtı hamlelerde bulunduğu biliniyor. Ancak İsrail'in Tahran yönetiminin Rusya'ya Ukrayna karşısında gönderdiği iddia edilen insansız hava araçlarının saldırılarını engellemek için Kiev'e hava savunma sistemi göndermemesi eleştirilmişti.

"Rusya İsrail'e Suriye'de göz yumuyor"

Moskova'nın söz konusu anlaşma çerçevesinde İsrail'in Suriye'de İran destekli milislere yönelik hava saldırıları düzenlemesine göz yumduğu ifade ediliyordu.

İsrail'in ulusal güvenlik stratejisi sebebiyle Ukrayna'ya askeri yardımlardan imtina ettiği ve Rusya ile ilişkileri riske atmak istemediği belirtiliyordu.

Son olarak İsrail'in Kiev Büyükelçisi Michael Brodsky'nin, Washington Post'a yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Rusya ile olan ilişkilerinin aşılamayacak sınırlar oluşturduğunu söylediği bildirildi.

Ukraynalı Yahudilerin Kiev'e askeri yardım sağlamaması sebebiyle İsrail'e olan hayal kırıklığının farkında olduklarını kaydeden Brodsky, İsrail'deki herhangi bir hükümetin, Ukraynalılar dahil herhangi biri için Rusya ile olan ilişkiler üzerinden elde ettiği çıkarları riske atmayacağını vurguladı.

Brodsky, İsrail'in bir NATO üyesi olmadığını anımsatarak ülkesinin hassas bir konumda olduğunun altını çizdi.

İsrail'in Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları karşısında durmaktan Rusya tarafından Ukrayna'da ilhak edilen bölgeleri tanımamaktan ve insani yardım sağlamaktan öteye geçmediği biliniyor.

Ukrayna ise İsrail'in söz konusu girişimlerini yeterli bulmuyor ve Rusya karşısında askeri destek talep ediyor.

Ancak İsrail, Ukrayna ve Rusya'dan aldığı 50 bin kişilik göçün, 30 milyon dolarlık insani yardımın yeterli görülmemesinden şikayet ediyor.

İsrail'e kıyasla nüfusu oldukça düşük olan Estonya'nın Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık askeri yardımı göz önüne alındığında, İsrail'in 30 milyon dolarlık desteğinin cüzi bir rakamdan öteye geçmediği görülüyor.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ekim ayında yaptığı açıklamada Rusya ile çatışma halinde olan Ukrayna'ya silah vermeyeceklerini söylemişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.