Neo-Nazi görüşleriyle bilinen Azov Taburu'ndan İsrail'e ziyaret

Neo-Nazi görüşleriyle bilinen Azov Taburu'ndan İsrail'e ziyaret

Azov Taburu heyetinin İsrail'e yaptığı ziyarette Rusya'nın tabura karşı propaganda faaliyetleri hakkında bilinçlendirme çalışması yapıldığı kaydediliyor.

Ukrayna'da faaliyet gösteren Azov Taburu heyeti İsrail'i ziyaret etti.

Azov Taburu yetkilisi Ilya Samoilenko öncülüğündeki heyet, 15 Aralık günü İsrail'e yaptığı ziyarette, İsrailli yetkililerle görüşmelerde bulundu.

Heyetin halen Rusya'nın elinde esir olan Azov Taburu'na bağlı askerlerin durumu ve Rusya'nın tabura karşı "propaganda faaliyetleri" hakkında İsrailli yetkilileri bilgilendirdiği belirtildi.

Azov Taburu heyeti ayrıca İsrail ordusunun yedek subaylarıyla yaptığı görüşmede, Ukrayna ve İsrail orduları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları masaya yatırdı.

Rusya, Azov Taburu'nu Neo-Nazi bir hareket olmakla suçlamış ve taburu "terör örgütü" ilan etmişti. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova İsrailli paralı askerlerin Azov Taburu güçleriyle omuz omuza savaştığını iddia etmişti.

Taburun karanlık geçmişini bir kenara bıraktığını söyleyen Azov Taburu yetkilisi Samoilenko, taburun değişim sürecini aştığını belirtti.

Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal hamlesinde Azov Taburu'nun da aralarında bulunduğu aşırı sağcı ve Neo-Nazi grupları da gerekçe gösterdi. Rus tarafı birçok açıklamasında Ukrayna'yı "Nazilerden arındırmayı" amaçladıklarını ileri sürmüştü.

Özellikle Azak Denizi kıyısındaki bölgelerde varlık gösteren Azov Taburu Ukrayna'da Rus güçlere destek sağlayan Ramazan Kadirov güçlerine karşı mermilerine domuz yağı sürmeleriyle gündem olmuştu.

SS sembolleri ve Azov Taburu

Ukrayna'da en çok dikkat çeken Nazi sembollerinden biri de, Nazi Almanyası'nın askeri oluşumlarından SS'e ait semboller.

Ayrıca aşırı sağcı Azov Taburu da ülkenin adından en çok söz ettiren aşırı sağcı oluşumlarından. Geniş bir kapsama sahip olmasa da özellikle Azak Denizi kıyısındaki bölgelerde varlık gösteren tabur, son olarak mermilerine domuz yağı sürmeleriyle gündem olmuştu.

Azov Taburu'nun logosunda da, Kara Güneş'in yanı sıra, Nazi Almanyası'nın İkinci SS Panzer Tümeni "Das Reich"ın da sembolü yer alıyor.

azovnazi.jpg

"Das Reich" logosu (solda) ve Azov Taburu logosu (sağda)

azovtbr.jpg

Azov Taburu üyeleri Nazi bayraklarıyla

Aynı Nazi sembolü, "Ukrayna Vatanseverleri" isimli aşırı sağcı grup tarafından da kullanılıyor.

ukr-asiri-sag.jpg

Grubun 2008 yılında Harkiv'deki bir toplantısından

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum