Ukrayna Rusya'nın en gelişmiş savaş uçağını olan bir Su-57'yi vurduğunu iddia etti

Ukrayna Rusya'nın en gelişmiş savaş uçağını olan bir Su-57'yi vurduğunu iddia etti

Bir Telegram gönderisinde GUR, Su-57'nin nasıl vurulduğunu veya Ukrayna ordusunun hangi birimi tarafından vurulduğunu belirtmedi.

Kiev'in savunma istihbarat ajansı GUR Pazar günü yaptığı açıklamada, saldırıyı doğruladığını söylediği uydu görüntülerini göstererek, Ukrayna kuvvetlerinin ilk kez Rusya içindeki bir hava üssünde son nesil bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduğunu söyledi.

Bir Telegram gönderisinde GUR, Su-57'nin nasıl vurulduğunu veya Ukrayna ordusunun hangi birimi tarafından vurulduğunu belirtmedi.

Kendisine Fighterbomber adını veren ve havacılık üzerine yoğunlaşan popüler bir Rus savaş yanlısı askeri blog yazarı, Su-57'ye yönelik saldırı raporunun doğru olduğunu ve uçağın bir drone tarafından vurulduğunu söyledi.

GUR, uçağın Ukrayna'da Ukrayna ve Rus işgal güçleri arasındaki cephe hatlarından 589 kilometre uzaklıkta olduğunu söylediği Akhtubinsk havaalanında konuşlu olduğunu belirtti.

"Görüntüler, 7 Haziran'da Su-57'nin sağlam bir şekilde durduğunu ve (8 Haziran'da) patlamadan kaynaklanan çukurlar ve yakınındaki yangın hasarının neden olduğu noktalarının olduğunu gösteriyor" diyen GUR, söz konusu görüntüleri mesajla birlikte yayınladı.

Ukrayna Şubat 2022'den bu yana geniş çaplı bir Rus işgaline karşı ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin yoğun desteğiyle savaşıyor.

Her iki taraf da füzeler ve insansız hava araçlarıyla düşman topraklarının yüzlerce kilometre içine düzenli saldırılar gerçekleştiriyor.

su-57.jpg
Sukhoi Su-57

Moskova'nın sahip olduğu geniş füze cephaneliğinden yoksun olan Ukrayna, Rusya'nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli dronlar üretmeye odaklandı.

Rus blog yazarı Fighterbomber, savaş uçağına şarapnel isabet ettiğini ve uçağın tamir edilip edilemeyeceğini görmek için hasarın değerlendirildiğini söyledi.

Uçağın onarılamayacak durumda olduğu kabul edilirse bunun savaşta kaybedilen ilk Su-57 olarak kayıtlara geçeceği belirtiliyor.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin askeri muhabiri Alexander Kharchenko, saldırıyı doğrudan kabul etmeyen ancak askeri uçakları korumak için hangarların olmamasını eleştiren üstü kapalı bir mesaj yayınladı.

Su-57, ABD'deki muadillerine rakip olacak beşinci nesil bir Rus savaş uçağı olarak lanse edilmesine rağmen, geliştirme gecikmeleri ve 2019'daki bir kazayla başı derde girmişti. Üreticisine göre uçağın seri üretimine 2022 yılında başlandı.

Su-57, çeşitli senaryolardaki savaş görevlerini yerine getirebilen güçlü bir savaş uçağıdır.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.