Ukrayna Rusya'nın kritik öneme sahip A-50 savaş uçağını düşürdü

Ukrayna Rusya'nın kritik öneme sahip A-50 savaş uçağını düşürdü

A-50 ve IL-22, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş alanı hareketlerini düzenlemede merkezi bir rol oynamakta.

Ukrayna, Rusya'ya ait bir A-50 keşif uçağı ile bir IL-22 hava komuta merkezini düşürerek Kremlin güçlerine potansiyel olarak önemli bir darbe vurduğunu ileri sürdü.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi uçakların vurulduğunu Pazartesi günü Telegram uygulaması üzerinden duyurdu ve uçakların Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası'nın doğusunda yer alan Azak Denizi üzerinde hedef alındığını gösteren bir video yayınladı.

Zaluzhnyi, "Azak bölgesinde mükemmel bir şekilde planlanan ve yürütülen operasyon için hava kuvvetlerine minnettarım!” diye yazdı.

Zaluzhnyi'nin açıklamasından saatler sonra bir Rus askeri blogu, pistte duran bir IL-22'nin şarapnel parçasıyla delik deşik olmuş kuyruk kısmının görüntüsünü yayınladı ve mürettebatı "gerçek kahramanlar" olarak övdü.

Kiev Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ignat bu görüntüyü yeniden paylaşarak uçağın Rusya'nın Anapa kasabasına ulaşmış gibi göründüğünü ancak yandığı için tamir edilemeyecek durumda olduğunu söyledi. Ignat A-50'nin Kiev'in öncelikli hedefi olduğunu da sözlerine ekledi.

A-50, NATO tarafından kullanılan AWACS (Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi) uçağına eşdeğer bir Rus keşif uçağı. Büyük bir radarla donatılmış olan bu uçak tipik olarak 15 kişilik bir mürettebata sahiptir ve birkaç yüz kilometrelik bir alanı düşman uçakları, gemileri ve füzeleri için tarayabilir. Rus Hava Kuvvetleri'nin filosunda bu uçaklardan dokuz tane olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna'nın Güney Askeri Komutanlığı Sözcüsü Natalia Humeniuk bir brifingde Rusya'nın bu uçağı Ukrayna'ya uzun menzilli füze saldırıları düzenlemek ve bu saldırılara hazırlanmak için yoğun bir şekilde kullandığını ifade etti.

Humeniuk, "Böyle bir saldırının oldukça acı verici olmasını ve en azından güçlü füze saldırılarını geciktirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan IL-22 askeri operasyonları denetliyor ve cephedeki birliklere telsiz sinyalleri gönderiyor. Rus Hava Kuvvetleri'nin bu tip bir düzine uçağa sahip olduğu bildiriliyor.

'Bilgi yok'

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada saldırılar hakkında "bilgisi olmadığını" ve diğer soruların Savunma Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya, yaklaşık iki yıl önce Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir işgal başlatmasından bu yana hava hakimiyetini büyük ölçüde korudu. A-50 ve IL-22, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş alanı hareketlerini düzenlemede merkezi bir rol oynuyor.

Bu uçakların kaybı Kiev için bir dönüm noktası olacağı gibi, cephe hattındaki çatışmaların büyük ölçüde siper ve topçu savaşına sıkıştığı Moskova için de büyük bir darbe anlamına geliyor.

Yaklaşık 1,2 milyon abonesi olan ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını destekleyen ve bu konuda yorumlar yapan blog yazarı Rybar, "Rus Hava-Uzay Kuvvetleri ve Hava Savunması için bir başka kara gün daha yaşanıyor." diye yazdı.

"Çok fazla A-50 yok. Ve onları kullanan uzmanlar da genellikle nadirdir. Bu tip bir uçak vurulursa mürettebatın kaçması mümkün olmaz."

WarGonzo adlı Telegram kanalı A-50'nin imha edildiğini kabul etti:

"Ne yazık ki savaş hiçbir zaman trajedisiz olmaz ve savaşçılarımızın ölümü her zaman acı verir. Mürettebatın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denildi.

Ayrıca IL-22'nin üsse geri dönmeyi başardığını da ifade etti.

"Raporlara göre, pilotlar hasarlı makineyi indirmeyi başardılar" denildi.

Şubat 2023'te Belarus'taki bir havaalanına düzenlenen insansız hava aracı saldırısında park halindeki bir A-50 hasar görmüş, ancak Rus ve Belaruslu yetkililer hasarı “küçük" olarak nitelendirmişti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum