Ukrayna savaşı: Zaporijya nükleer santrali bir kez daha hedef alındı

Ukrayna savaşı: Zaporijya nükleer santrali bir kez daha hedef alındı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) bu tür saldırılara karşı defalarca uyarıda bulundu.

BM'nin atom gözlemcisi, Ukrayna'nın Zaporijya nükleer santraline yönelik yeni bir insansız hava aracı saldırısının "büyük bir nükleer kaza" riskini arttırdığı uyarısında bulundu.

Rusya, üç kişinin yaralandığını belirttiği saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu söyledi. Ukrayna ise olayla ilgisi olduğunu reddetti.

Rusya'nın kontrolündeki altı reaktörlü dev nükleer tesis, Rusya-Ukrayna çatışmasının ön cephesinde yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) bu tür saldırılara karşı defalarca uyarıda bulundu.

UAEA Başkanı Rafael Grossi Pazar günkü insansız hava aracı saldırısının "pervasızca" ve santralin karşı karşıya olduğu "nükleer emniyet ve güvenlik tehlikelerinin büyük bir tırmanışı" olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya tesisi Avrupa'nın en büyük nükleer santrali. Rus güçleri Şubat 2022'de başlattıkları geniş çaplı işgalden kısa bir süre sonra tesisi ele geçirdi ve o zamandan beri de elinde tutuyor.

Tesis 2022'de enerji üretimini durdurdu, ancak "sıcak koruma" durumunda olan, yani tamamen devre dışı olmayan reaktörlerinden birini soğutmak için sürekli elektrik kaynağına ihtiyaç duyuyor.

Zaporijya'da bir uzman ekibi bulunan UAEA, reaktörlerden biri de dahil olmak üzere santralde "drone saldırılarının fiziksel etkisini" doğruladı.

Santralin Rusya tarafından kurulan yönetimi radyasyon seviyelerinin normal olduğunu ve ciddi bir hasar olmadığını söyledi.

UAEK, hasarın nükleer güvenliği tehlikeye atmadığını söyledi, ancak "bu, reaktörün muhafaza sisteminin bütünlüğünü zayıflatma potansiyeli olan ciddi bir olaydır" uyarısında bulundu.

Grossi, santralin "ana reaktör muhafaza yapılarına" karşı "en az üç doğrudan isabet" olduğunu belirtti.

"Hiç kimse nükleer tesislere yönelik saldırılardan askeri ya da siyasi bir fayda sağlayamaz. Böyle bir şey olamaz."

Hem Rusya hem de Ukrayna düzenli olarak birbirlerini santrali bombalamakla ve ciddi bir nükleer kaza riskini ortaya çıkarmakla suçluyor.

Santralin Rus yönetimi saldırının arkasında Ukrayna silahlı kuvvetlerinin olduğunu söylerken Ukrayna bu iddiayı yalanladı.

Ukrayna Ana İstihbarat Müdürlüğü Sözcüsü Andriy Yusov Ukrainska Pravda haber sitesine yaptığı açıklamada "Ukrayna sahada herhangi bir silahlı provokasyona karışmamıştır" dedi.

Yusov söz konusu tesisin "Rusya tarafından yasadışı bir şekilde işgal edildiğini" de ekledi.

Yusov Rusya'yı nükleer tesise, sivil halka ve çevreye saldırılar düzenleyerek tehlikeye atmakla suçladı.

Geçtiğimiz ay UAEA, santraldeki uzman ekibinin bir hafta boyunca her gün patlama sesleri duyduğunu açıklamıştı.

O dönemde Grossi şöyle demişti: "İki yılı aşkın bir süredir Ukrayna'da nükleer emniyet ve güvenlik sürekli bir tehlike altında. Sadece Ukrayna'da değil, tüm dünyada insanlara ve çevreye zarar verebilecek bir nükleer kaza riskini en aza indirmeye yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız."

Kaynak: Mepa News, BBC

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.