Ukrayna'da 40 milyon dolarlık silah yolsuzluğu

Ukrayna'da 40 milyon dolarlık silah yolsuzluğu

Yolsuzlukla ilgili sorunlar Ukrayna'yı yıllardır meşgul ediyor.

Ukrayna Güvenlik Servisi, ordunun yaklaşık 40 milyon dolar değerindeki bir silah alımında yolsuzluk yapıldığını ortaya çıkardığını açıkladı.

Güvenlik birimi, Savunma Bakanlığı ve bir silah tedarikçisindeki beş üst düzey kişinin soruşturulmakta olduğunu belirtti.

Savunma yetkililerinin Ağustos 2022'de 100.000 havan mermisi için bir sözleşme imzaladığı belirtildi.

Ödeme peşin olarak yapılmış, bazı fonlar yurtdışına transfer edilmiş, ancak silahlar hiçbir zaman temin edilmemişti.

Yolsuzluklar Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılma sürecinde önemli bir engel teşkil ediyor.

Ukrayna Güvenlik Servisi, yürütülen bir soruşturmanın "mermi alımında yaklaşık 1,5 milyar grivna çalan" Savunma Bakanlığı yetkililerini ve silah tedarikçisi Lviv Arsenal'in yöneticilerini "ifşa ettiğini" söyledi.

Açıklamada, "Soruşturma sonuçlarına göre, Savunma Bakanlığı'nın eski ve mevcut üst düzey yetkilileri ve bağlantılı şirketlerin yöneticileri zimmete para geçirme olayına karışmış durumda" denildi.

Güvenlik Servisi, top mermilerine ilişkin sözleşmenin Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalini başlatmasından altı ay sonra imzalanmış olmasına rağmen, "tek bir top mermisinin bile gönderilmediğini" söyledi.

Servis, şüphelilerden birinin Ukrayna'dan ayrılmaya çalışırken yakalandığını ve halen gözaltında tutulduğunu belirtti.

Ukrayna başsavcısı çalınan fonlara el konulduğunu ve bunların savunma bütçesine aktarılacağını açıkladı.

Ukrayna'nın yolsuzluklarla başı dertte

Yolsuzlukla ilgili sorunlar Ukrayna'yı yıllardır meşgul ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy 2019'da iktidara geldiğinde yolsuzlukla mücadeleyi temel önceliklerinden biri olarak göstermişti.

Son yolsuzluk iddiaları, ABD'de Cumhuriyetçilerin Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderme çabalarına karşı çıktıkları bir dönemde ortaya çıktı.

Devlet Başkanı Zelenskiy Ağustos ayında, bazı kişilerin zorunlu askerlikten kaçmasına izin verilen bir sistemi sona erdirmek için asker alımından sorumlu tüm yetkilileri görevden almıştı.

Ukrayna, kampanya ve araştırma kuruluşu Transparency International'ın 2022 yolsuzluk algısı endeksinde 180 ülke arasında 116. sırada yer aldı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum