Ukrayna'da zorunlu askerlik yaşının 27'den 25'e düşürülmesi gündemde

Ukrayna'da zorunlu askerlik yaşının 27'den 25'e düşürülmesi gündemde

Teklifi henüz kamuoyu önünde desteklemeyen Zelenskiy 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada daha fazla insanın seferber edilmesi için daha fazla argüman duymak istediğini söyledi.

Ukrayna, ordunun Rusya'ya karşı 22 aydır sürdürdüğü savaşta 500.000 kadar daha askere ihtiyaç duyduğunu açıklamasının ardından silahlı kuvvetlere katılma yaşının 27'den 25'e indirilmesini önerdi.

Pazartesi günü geç saatlerde Ukrayna Parlamentosu'nun internet sitesinde yayınlanan yasa tasarısı metninde yaş sınırlaması başlığı yer aldı.

Metinde hangi Ukrayna vatandaşlarının askere alınacağı ayrıntılı olarak belirtiliyor ve bunun "25 yaşına ulaşmış olanlar" için geçerli olacağı ifade ediliyordu.

Savunma Bakanı Rustem Umerov tarafından imzalanan bir açıklama notunda yasa tasarısının temel hükümleri özetlenirken, bunların arasında "zorunlu askerlik yaşının 27'den 25'e indirilmesi" de yer aldı.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bu ayın başlarında ordunun 450.000 ila 500.000 Ukraynalının daha askere alınmasını önerdiğini ancak bunun "son derece hassas" bir konu olduğunu ve önerinin parlamentoya gönderilip gönderilmeyeceğine karar vermeden önce ordu ve hükümetin görüşeceğini açıklamıştı.

Teklifi henüz kamuoyu önünde desteklemeyen Zelenskiy 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada daha fazla insanın seferber edilmesi için daha fazla argüman duymak istediğini söyledi. "Bu çok ciddi bir rakam" dedi.

Ukrayna'nın asker sayısı bilinmiyor ancak geçmişte ülkede yaklaşık 1 milyon kişinin silah altında olduğu ifade edilmişti. ABD'li yetkililer Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgaline başlamasından bu yana yüz binlerce kişinin öldüğünü ve yaralandığını tahmin ediyor.

Ne Ukrayna ne de Rusya kayıp rakamlarını yayınlamıyor.

Zelenskiy'nin parlamentodaki partisinin başkanı David Arakhamia, hükümetin ordunun talebi üzerine tasarı üzerinde çalıştığını ve tasarının Pazartesi günü sunulacağını söyledi.

Arakhamia, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda "Ordunun sorunlarına bir çözüm bulması gerekiyor" dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.