Ukraynalı subay Kuzey Akım sabotajında kilit rol oynadığını itiraf etti

Ukraynalı subay Kuzey Akım sabotajında kilit rol oynadığını itiraf etti

Ukrayna, Rusya ya da ABD'yi işaret eden farklı teoriler ortaya atıldı. Ancak hepsi de olaya karıştıklarını reddetti.

İki uluslararası gazetenin yaptığı araştırmaya göre Ukraynalı bir özel kuvvetler komutanı geçen yıl Eylül ayında Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına düzenlenen sabotajda kilit bir rol oynadı.

Baltık Denizi'nin altından Rusya'dan Almanya'ya uzanan boru hatlarına zarar veren, Rus gazının Avrupa'ya ihracatı için önemli bir güzergahı kesen ve Moskova'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle zaten yüksek olan gerilimi daha da tırmandıran patlamaların arkasında kimin olduğu gizemini koruyor.

Ukrayna, Rusya ya da ABD'yi işaret eden farklı teoriler ortaya atıldı. Ancak hepsi de olaya karıştıklarını reddetti.

Washington Post gazetesi ve Alman Der Spiegel dergisinin Cumartesi günü yayınladıkları ortak soruşturmada Ukrayna Özel Harekat Kuvvetleri'nde görev yapmış 48 yaşındaki Roman Chervinsky'nin adı öne çıktı.

Subayın iddia edilen rolü, Ukrayna'nın askeri ve güvenlik yönetimini çok sayıda cezai soruşturmaya yol açan sabotajla ilişkilendiren bugüne kadarki en doğrudan kanıtı sunuyor.

Haberlerde Chervinsky'nin "koordinatör" olduğu ifade edilirken, Ukrayna'daki ve Avrupa'nın başka yerlerindeki yetkililerin yanı sıra operasyon hakkında bilgi sahibi olan ve isim vermeden konuşan diğer kişilere atıfta bulunuluyor.

Washington Post'a göre, sahte kimlikler ve dalış ekipmanları kullanarak boru hatlarına patlayıcı yerleştirmek üzere bir yelkenli tekne kiralayan altı kişilik ekibe lojistik destek sağlandı.

Patlamalar Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'yi oluşturan dört boru hattından üçünü patlatarak Danimarka'nın Bornholm kenti yakınlarındaki Baltık Denizi'ne gaz yayılmasına neden oldu.

Rus enerji devi Gazprom, bir ay önce Ukrayna'daki savaşla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle Rus doğal gazının Almanya'ya giden ana kanalı olan Kuzey Akım 1'den akışı durdurmuştu.

Yeni tamamlanan Kuzey Akım 2 ikiz boru hattı ise Rus birliklerinin 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya girmesinden günler önce Berlin'in projenin fişini çekmesi nedeniyle hiç açılmadı.

Kuzey Akım saldırısı, Avrupa'daki milyonlarca insana enerji sağlamak için inşa edilen sivil altyapıyı vurdu.

Ukrayna uzun süredir Kuzey Akım'ın Rusya'nın Ukrayna borularını bypass etmesine olanak sağlayarak Kiev'i transit gelirinden mahrum bırakacağından şikayet ediyordu.

Rapora göre Chervinsky tek başına hareket etmedi ve operasyonu kendisi planlamadı. Bunun yerine daha üst düzey Ukraynalı yetkililerden emir aldığı ve bu yetkililerin de Ukrayna'nın en yüksek rütbeli askeri yetkilisi General Valerii Zaluzhny'ye rapor verdiği belirtildi.

Avukatı aracılığıyla sabotajda herhangi bir rolü olduğunu reddetti.

Chervinsky, Washington Post ve Der Spiegel'e yaptığı açıklamada, "Kuzey Akım'a yönelik saldırıya karıştığıma dair tüm spekülasyonlar hiçbir dayanağı olmadan Rus propagandası tarafından yayılıyor" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ülkesinin sabotajın arkasında olduğunu defalarca reddetti.

Haziran ayında Alman Bild gazetesine verdiği demeçte "Bunu asla yapmam" diyen Zelenskiy, "kanıt görmek istediğini" de sözlerine ekledi.

Ancak Washington Post'un haberine göre Kuzey Akım operasyonu Zelenskiy'i karanlıkta tutmak için tasarlanmıştı.

İki medya kuruluşu, Ukrayna yönetiminden soruşturmayla ilgili yorum taleplerine yanıt gelmediğini söyledi.

ABD'li ve Batılı yetkililer bu eylemi Avrupa'nın enerji altyapısına yönelik tehlikeli bir saldırı olarak nitelendirdiler.

Chervinsky, Temmuz 2022'de bir Rus pilotu iltica etmeye ikna etme girişimi sırasında yetkisini kötüye kullandığı iddiasıyla şu anda Kiev'de hapiste bulunuyor.

Haberlere göre Chervinsky, Zelenskiy'i eleştirdiği için yargılanmasının siyasi bir intikam olduğunu söylüyor.

Rusya saldırının arkasında Washington'un olduğunu iddia ederken, Devlet Başkanı Vladimir Putin patlamaların arkasında Ukrayna'nın olduğu iddiasını reddetti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.