Ukrayna'ya verilecek F-16'larla ilgili süreç hangi aşamada?

Ukrayna'ya verilecek F-16'larla ilgili süreç hangi aşamada?

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, "Bu, Ukrayna'nın Sovyet döneminden kalma mevcut kabiliyetlerinden ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır" dedi.

Altı Ukraynalı pilot Danimarka'da F-16 uçurmayı öğreniyor. Bu, ABD'nin Avrupalı müttefiklerinin Ukrayna'ya savaş uçak vermesine izin verme kararı aldığı Temmuz ayından bu yana savaş uçağı eğitimi alan üçüncü grup.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın basın açıklamasına göre pilotlar önce İngilizce dil becerilerini geliştirmek üzere İngiltere'ye gitti.

Ayrıca pervaneli bir eğitim uçağı olan Grob Tutor'da temel uçuş eğitimi aldılar. Basın açıklamasında Grob'da geçirilen kokpit süresinin "geleceğin Ukraynalı pilotlarını NATO standartlarında bir uçuş deneyimine yaklaştırmayı" amaçladığı belirtildi.

On Ukraynalı pilot daha İngiltere'de dil eğitimini tamamladı ve şu anda temel uçuş eğitimi alıyor. Basın açıklamasında ayrıca düzinelerce Ukraynalı uçak teknisyeninin de mühendislik odaklı İngilizce eğitimi aldığı belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, "Bu, Ukrayna'nın Sovyet döneminden kalma mevcut kabiliyetlerinden ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır" dedi.

Ağustos sonundan bu yana 8 pilot ve 65 bakım personeli daha Danimarka'da eğitim görüyor. Hava Kuvvetleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ekim ayı sonlarında belirsiz sayıda Ukraynalı pilotu F-16'lar üzerinde eğitmeye başladığını söyledi.

Romanya hükümetinin basın açıklamasına göre Ukrayna ve Romanya da Ekim ayında Romanya'daki yeni F-16 eğitim üssünde eğitilecek ilk pilot grubunun Ukraynalı pilotlardan oluşması konusunda anlaştı. Eğitim üssü Kasım ayı başında açıldı ve önümüzdeki yılın başlarında Ukraynalı pilotları eğitmeye başlayabilir.

Mayıs ayında Hava Kuvvetleri tarafından yapılan bir değerlendirmede Ukraynalı pilotların F-16'ları uçurmayı dört ay gibi kısa bir sürede öğrenebilecekleri, ancak "ilk kadronun çoğunluğu" için ek dil eğitimine ihtiyaç duyulacağı belirtilmişti. Kasım ayında Ukraynalı bir pilot CNN'e yaptığı açıklamada iki aylık bir eğitim programının ikinci ayında olduğunu söyledi.

Ukrayna, savaşın neredeyse başından beri Ukrayna şehirlerini hava saldırılarından korumak amacıyla F-16'lar için baskı yapıyordu. Savaş uçaklarının ihracatını kontrol eden ABD, nihayetinde Temmuz ayında müttefiklerin F-16'ları Ukrayna'ya transfer etmesine yeşil ışık yaktı.

Ukrayna'ya kaç adet F-16 verilecek?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Temmuz ayında yaptığı açıklamada Avrupalı müttefiklerin eğitime hazırlanmak için birkaç haftaya ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Hollanda 22 Aralık'ta 18 adet F-16'yı Ukrayna'ya nakletmek üzere hazırladığını duyurdu. Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya yaklaşık 60 adet F-16 gönderme sözü verdi, ancak hepsi yakın zamanda hazır olmayacak çünkü bazı ülkeler teslimatın ancak 2025'te yapılacağı sözünü verdi.

RAND düşünce kuruluşu uzmanı Michael Bohnert Ekim ayı başında F-16'ların savaş alanında oyunun kurallarını değiştirmeyeceğini ancak Rus hava savunmasını bastırmaya yardımcı olacağını ve Rusya'nın yıkıcı bombalar atma kabiliyetini azaltacağını yazdı.

Kaynak: Mepa News, Defence One

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.