Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Türkiye'den İsrail'e günde 8 gemi gidiyor

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Türkiye'den İsrail'e günde 8 gemi gidiyor

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye'den İsrail'e giden ticaret gemilerine ilişkin konuştu.

(Fotoğraf: Arşiv)

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye-İsrail hattında devam eden ticarete ilişkin soruları yanıtladı.

Gazeteci Kemal Öztürk'e konuşan Uraloğlu, Türkiye'den İsrail'e her gün ortalama 8 gemi gittiğini söyledi.

Uraloğlu şu ifadeleri kullandı:

"7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında, Türkiye limanlarından İsrail'e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama 8 gemiye tekabül etmektedir. Bu rakamlar gerek ülkemizden direkt İsrail limanına giden, gerekse transit olarak bizim limanımıza uğrayarak İsrail’e giden gemi sayısının toplamıdır.

Burada kimseyi yanıltma imkanımız yok. Gemi trafiği tüm dünya ülkeleri tarafından görülüyor zaten. Bunun gizlisi saklısı yok. Net rakamları açıklıyorum, günde 8 gemi."

Yaklaşık olarak üçte biri transit, üçte ikisinin ilk kalkış yeri Türkiye diyebiliriz. Yani Türkiye’den 7 Ekim’den bu yana 480 gemi direkt, 221 gemi transit olarak İsrail’e gitti."

7 Ekim'den bu yana İsrail'e giden gemi sayısının azaldığını belirten Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu tespit etmek için bir önceki yılın aynı dönemine ait rakamlarla kıyaslamamız gerek. Bir önceki yıla göre İsrail limanlarına giden gemilerde toplam % 30’luk bir düşüş var. Toplamda 2.8 Milyon ton mal taşınırken, şimdi 1.9 Milyon ton mal taşınıyor."

Uraloğlu, Filistin'e gemi gidip gitmediği sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bunu ayırt edemiyoruz maalesef. 1967 anlaşmasına göre tüm sahil şeridini ve limanları İsrail kontrol ediyor. Bu yüzden Filistinli kardeşlerimizin bir özgürlüğü yok. Filistin’e gidecek her türlü mal İsrail’in kontrolü ile gidebiliyor. Ancak bu savaş ortamında Filistin’e giden mal miktarının az olduğunu söyleyebiliriz.

(İnsani yardımlar) Üç gemi insani yardım gönderdik şu ana kadar. Bunların içinde gıdadan tıbbi malzemeye, ambulanstan barınmaya kadar çok sayıda ihtiyaç maddesi var. Gemiler Mısır’ın Ariş limanına yüklerini boşalttı. Orada Mısırlı yetkililere teslim ettik. Talep edilmesi halinde daha fazla yardım göndermeye de hazırız."

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.