Uluslararası Af Örgütü: ABD, İngiltere ve Fransa Rakka'da katliam yaptı

Uluslararası Af Örgütü: ABD, İngiltere ve Fransa Rakka'da katliam yaptı

Uluslararası Af Örgütü, Batılı güçleri IŞİD'in kalesi Rakka'da yüzlerce sivil ölümden sorumlu tuttu. Kentte operasyonlar sırasında binlerce kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'in kalesi olarak nitelendirilen Rakka'ya yönelik operasyonlarında muhtemel savaş suçlarının araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılmasını istedi. 

Af Örgütü, ABD öncülüğündeki bu saldırılarda yüzlerce sivilin öldüğünü, binlerce sivilin de yaralandığını aktardı. Raporda koalisyon güçlerinin saldırılarının orantısız olduğu ve saldırılarda sivillerin gözetilmediğine ilişkin verilerin bulunduğuna işaret edilerek Rakka'da savaş suçu işlenmiş olabileceği vurgulandı.

Bağımsız soruşturma talebi

Raporu açıklayan Af Örgütü'nün Ortadoğu uzmanı İlyas Saliba, kurban sayısının yüksekliğiyle orantılı olarak kentteki yıkımın boyutunun da koalisyon güçlerinin sivil ölümlerden kaçınmak için yeterince çaba göstermediği kuşkusunu yarattığını dile getirdi. ABD güçlerini kentin nüfus yoğunluğu olan bölgelerine etki alanı geniş silahlarla operasyon düzenlemekle suçlayan Saliba, bu şekildeki silah kullanımının devletler hukukuna aykırı olduğunu belirtti. Devletler hukukuna göre askeri operasyonlarda sivillerin gözetilmesi gerekiyor.

"ABD-PKK ortak Rakka operasyonunda 2 binden fazla sivil öldü"

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağır (SNHR) 2017 yılı Aralık ayında yayınladığı bir raporda, Rakka'nın IŞİD'ten geri alınması için düzenlenen saldırılarda 2 bin 371 sivilin öldüğünü açıklamıştı.

Kaynak: Deutsche Welle, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.