Ürdün-İsrail ilişkileri Mescid-i Aksa baskınları sebebiyle tehlikede

Ürdün-İsrail ilişkileri Mescid-i Aksa baskınları sebebiyle tehlikede

İsrail'in işgali altındaki Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınları, Ürdün ile İsrail arasında ipleri gerdi.

Amerikan ve İsrailli yetkililere göre, Ürdün ile İsrail arasındaki ilişkiler, İsrail güçlerinin Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınları sebebiyle daha fazla gerildi.

Axios'un haberine göre, Üst düzey ABD'li yetkililer, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi'nin İsrail polisinin Aksa'ya yönelik baskınlarının İsrail hükümetince provokasyon amaçlı düzenlendiğini düşündüğünü ve bu sebeple çok öfkeli olduğunu söyledi.

Safadi CNN'e yaptığı açıklamalarda, İsrail'i barışçıl bir ortamda ibadetlerini sürdüren Filistinlilere karşı saldırgan bir tutum izlemekle suçladı. Safadi "İsrail bizi şiddet çukuruna itiyor ve Ürdün'le yapılan barış anlaşmasını baltalıyor." dedi.

İsrail hükümeti, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden, Ürdün'e "kamuoyuna yaptığı açıklamalarının düzeyini düşük seviyede tutması ve tansiyonu düşürmesi için çalışması" çağrısı yapılmasını istedi.

İsrail-Ürdün ilişkileri hala gergin

İsrailli yetkililer, Safadi'nin son günlerde İsrail hükümeti temsilcileriyle görüşmeyi reddettiğini ve Ürdün'le gerilimin hala yüksek olduğunu söyledi.

Ürdün, İsrail ile yaptığı anlaşmalar uyarınca Mescid-i Aksa'nın idaresini elinde bulunduruyor. Mescid-i Aksa, Ürdün hükümetine bağlı "Kudüs Vakfı" tarafından idare ediliyor. Bu kapsamda Ürdün, Mescid-i Aksa'ya ilişkin alınan kararlarda söz sahibi kabul ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum