Venezuela ile ABD arasındaki ticaret ikiye katlandı

Venezuela ile ABD arasındaki ticaret ikiye katlandı

Venezuela ile ABD arasındaki ticaretin 2023'te 2,61 milyar doları aştığı bildirildi.

Geçen yılın ilk yarısında 1,23 milyar dolar olan Venezuela ile ABD arasındaki ticaret bu yılın aynı döneminde yüzde 113 artarak 2,61 milyar doları aştı. Venezuela’nın ihracatının yüzde 86’dan fazlasını petrol oluşturdu.

Venezuela- Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası'nın (VenAmCham), ABD Sayım Bürosu (USCB) verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre geçen yılın ilk yarısında ABD ile yaptığı ticarette 800 milyon dolar dış ticaret açığı veren Venezuela, bu yılın ilk altı ayında ihracatını 5,5 kat artırarak 1 milyar 396 milyon dolara ulaştı.

VOA Türkçe’nin ulaştığı VenAmCham Genel Müdürü Luis Vicente Garcia iki ülke arasında yüz yıllık bir geçmişe sahip olan ticarette başlıca kalemin petrol olduğunu kaydetti.

Garcia “İki ülke arasındaki ticaret 2010 öncesi 45 milyar dolarken, sonrasında ciddi bir düşüş yaşadı ancak son üç yıldır kısmi de olsa devam eden bir artış yaşanıyor” diye konuştu.

Yılın son çeyreğindeki beklentilerin Chevron’un petrol üretimini artırması, ekonominin yüzde 1 ila 2 büyümesi ve tüketimin artması yönünde olduğunu belirten Garcia, iki ülke arasındaki ticaretin yılın ikinci yarısında artmasının beklendiğini kaydetti.

Artışın ana nedeni yaptırımların hafifletilmesi

Geçen yılın ilk yarısında ABD’ye yaptığı petrol ihracatından elde ettiği gelir yalnızca 987 bin dolar olan Venezuela, Ocak Haziran döneminde bu miktarın 1225 katına çıkarak 1 milyar 209 milyon dolara ulaştı. Petrol ihracatındaki bu muazzam artışın temel nedeniyse, Güney Amerika ülkesine uygulanan uluslararası yaptırımların son bir yılda hafifletilmesi.

ABD Hazine Bakanlığı geçen yıl Kasım ayında Amerikalı petrol şirketi Chevron’a Venezuela’daki tesislerinde petrol üretimini artırması ve ABD’ye petrol ihracatı yapmak için lisans vermiş ve Amerikan petrol devi bu lisansın ardından ABD’ye ilk ihracatını Ocak ayında 500 bin varil ham petrol sevkiyatıyla yapmıştı.

Chevron Venezuela’dan ABD’ye Haziran ayında günlük 134 bin, Temmuz ayındaysa 160 bin varil ham petrol sevkiyatı yaptı.

ABD’ye petrol dışında en çok işlenmiş et, balık ve deniz ürünleri satışı yapan Venezuela’da petrol dışı ihracat geçen yıla nazaran 25 milyon dolar azalarak 187 milyon dolar olarak kaydedildi.

İthalat yüzde 19,87 arttı

Venezuela’nın ABD’den ilk 6 ayda yaptığı ithalat, geçen yıla göre yüzde 19,87 artarak 1 milyar 214 milyon dolara ulaştı.

Venezuela’nın ithalatında ilk sırayı 290 milyon dolarlık büyüklükle elektrikli makine ve cihazlar ve bunların aksesuarları ve parçaları aldı.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.