Yakalandığı iddia edilen El Kaide'nin Yemen lideri Batarfi video yayınladı

Yakalandığı iddia edilen El Kaide'nin Yemen lideri Batarfi video yayınladı

Arap Yarımadası El Kaidesi lideri Halid el Batarfi, 6 Ocak tarihinde ABD Kongresi'nde yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) lideri Halid el Batarfi, 6 Ocak tarihinde ABD Kongresi'nde yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Batarfi'nin yakalandığına dair iddialar çürütülmüş oldu

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda, Ebu Mikdad el Kindi ismiyle de bilinen Batarfi'nin, Yemen’in doğusundaki Mahra vilayetinde yakalandığı ve ardından Suudi Arabistan’a teslim edildiği ifade ediliyordu.

BM raporu, Batarfi'nin yaklaşık 5 ay önce, yani 2020 yılının Ekim ayında yakalandığını öne sürüyordu.

Batarfi'nin bu tarihten çok sonra, 6 Ocak 2021'de yaşanan bir olaya ilişkin açıklama yapması, BM raporunun gerçeği yansıtmadığını ortaya koymuş oldu. AYEK'in söz konusu açıklamayı yayınlamasının, rutin yayın politikasının yanı sıra, Batarfi'nin yakalandığına dair iddiaları çürütmeyi amaçladığı düşünülüyor.

ABD'ye karşı söylemler

Grubun yayınladığı video, 6 Ocak'taki Kongre baskınının görüntüleriyle başlıyor.

Videonun devamında Batarfi, İsrail ile normalleşen Arap yönetimlerini eleştirirken, Amerika'nın çökmesiyle bu yönetimlerin de çökeceğini ifade ediyor. Batarfi, maddi imkanlarının ABD'yi yıkılmaktan koruyamayacağını, "zalimlerin yıkılmasının Allah'ın dünyayı üzerinde yarattığı bir denge olduğunu" ifade ediyor.

ABD'de yaşanan olayların zorba siyasetinin bir sonucu olduğunu ifade eden Batarfi, El Kaide'nin Arap Yarımadası'nda ve diğer bölgelerde ABD'ye yönelik saldırılarından bahsediyor. Aynı zamanda 11 Eylül saldırılarına da konuşmasında yer veriyor. Batarfi, ABD'nin Irak ve Afganistan'da da ağır kayıplar verdiğini ve sonucunda Taliban ile masaya oturmak durumunda kaldığını ifade ediyor.

ABD'nin beyazların üstünlüğüne dayanan ırkçı bir sistemi olduğunu, dünyada yoksulları ezdiğini belirten Batarfi, bunun neticesinde intiharlar ve yaygın psikolojik problemler gibi birçok sorunla karşılaştıklarını dile getiriyor. ABD'de koronavirüs salgınında 400 binden fazla kişinin öldüğünü vurgulayan Batarfi, tüm bunların ABD'nin "zulümlerinin bir sonucu" olduğunu ifade ediyor.

ABD Kongre baskını

Batarfi, ABD siyasetçilerinin de birbirine girmiş olduğunu belirtiyor.

Kongre'de yaşanan olayların, ABD'nin başına geleceklerin çok az bir kısmı olduğunu dile getiriyor. Batarfi, "ABD'nin zulümlerinin karşılıksız kalmayacağını" öne sürüyor.

Batarfi, ABD'nin çöküşe geçmesinin ardından, küresel hegemonyayı devam ettirmek ve bu güç boşluğunu doldurmak için çalışacak diğer dünya güçlerine karşı mücadelenin devam edeceğini söylüyor.

Video, El Kaide'nin kurucusu Usame bin Ladin'in konuşması, bunun ardından Doğu Afrika, Afganistan, Suriye, Arap Yarımadası gibi bölgelerden çatışma görüntüleriyle sona eriyor.

Videonun sonunda, 6 Aralık 2019'da ABD'de Pensacola Üssü'nde saldırı gerçekleştiren Teğmen rütbesindeki bir Suudi Hava Kuvvetleri mensubu olan Muhammed Said Şemrani'nin fotoğrafı yer alıyor. Söz konusu saldırıda 3 ABD askeri ölmüştü.

Halid Batarfi kimdir?

Batarfi Afganistan’da El Kaide’nin Kandahar’daki meşhur El Faruk eğitim kampında eğitmenlik yapmış bir isim. Batarfi’nin Taliban saflarında Kuzey İttifakı’na karşı savaştığı da öne sürülüyor. Taliban 2016 yılının Aralık ayında yayınladığı bir videoyla Batarfi’yi övmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre 2010 yılında El Kaide’nin Yemen yapılanmasına katılan Batarfi grubun Ebyen lideri olarak da görev yaptı.

Batarfi, El Kaide’nin Yemen’deki yapılanmasının içinde kilit öneme sahip bir ideolog olmasının yanında, grubun dış operasyonlar biriminde de etkin bir isimdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.