Yargıtay'dan emsal karar: Sigara içtiği için işten çıkartılan işçi haksız bulundu

Yargıtay'dan emsal karar: Sigara içtiği için işten çıkartılan işçi haksız bulundu

Bursa'da çalıştığı fabrikanın yasak bölümünde sigara içen işçi tazminatsız kovuldu. İş mahkemesinin 'işe iade' kararı Yargıtay'dan döndü.

Yargıtay tekstil dokuma fabrikasında sigara içen işçinin tazminatsız işten kovulabileceği hükmünü verdi.

Bursa'da çalıştığı dokuma boyahanesinde kimyasal maddelerin yanı başında sigara içtiği iddia edilen işçinin iş akdine son verildi. 

İşçi, haksız olarak iş akdine son verildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talebiyle Bursa 3. İş Mahkemesi'ne başvurarak çalıştığı iş yerine dava açtı.

Kendisine dava açılan iş yeri sahibi de işçinin boyahane bölümünde jet operatörü olarak görev yaptığını, mesai saati içinde sigara içtiğini, bunun da vardiya amiri tarafından tespit edildiğini söyledi.

İş sahibi; bu olayın insan kaynakları birimine gönderilerek işçinin savunmasının alındığını, iş akdinin 4857 sayılı İş Yasası'nın 25. ve 26. maddeleri gereğince feshedildiğini aktardı. İş sahibi; işçinin iş yerini izinsiz olarak terk ettiğini de kabul ettiğini savunarak; davanın reddine karar verilmesini talep etti. 

Bursa 3. İş Mahkemesi; sigara içmenin iş akdinin feshini gerektireceğine dair düzenleme olmadığına hükmetti. Bu nedenle feshin yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle işçinin kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulüne karar verdi.

Karar Yargıtay'dan döndü

Davalı patronun kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin sigara içtiğinin kendi el yazılı savunması ile sabit olduğunu vurguladı.

Kararda ''İplik, dokuma, tekstil, boya işi yapılan iş yerinde sigara içmenin yasak olması işin gereği olup tüm işçiler tarafından bilinebilecek durumdadır. Yapılan işin niteliği dikkate alındığında iş yerinde imalat sırasında sigara içmenin ne kadar tehlikeli olacağı ortadadır. Davacı işçi çalışırken makinenin arkasında yanıcı maddelerin olduğu bir ortamda sigara içerek iş güvenliğini doğrudan doğruya tehlikeye düşürmüştür. Davacının bu davranışı İş Kanunu'nun 25/II- ı maddesine aykırı olup işveren feshinin haklı olduğunun gözden kaçırılarak kıdem ve ihbar tazminatının reddi yerine kabulü bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir" ifadelerine yer verildi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.