Yemen bayrama insani krizin pençesinde giriyor

Yemen bayrama insani krizin pençesinde giriyor

Yemen halkı, İran ve Suudi Arabistan arasındaki vekalet savaşı nedeniyle bir bayrama daha insani krizin pençesinde giriyor.

Yemen halkı, İran ve Suudi Arabistan arasındaki vekalet savaşı nedeniyle bir bayrama daha insani krizin pençesinde giriyor.

Yemen'deki savaşın sivil halkın günlük hayatına olan etkileri her alanda hissediliyor.

Al Jazeera Yemen'de sivillerle konuşarak bayram öncesinde ülke halkının yaşadığı durumu gözler önüne serdi.

"Satın alacak param yok"

Fevaz Fera, eşi ve altı çocuğuyla başkent Sana'da çarşının içerisinden geçti. Fera, satıcıya hiçbir şey satın alamayacağını çünkü parası olmadığını söyledi.

35 yaşındaki Fera şu şekilde konuştu: "Kızlarımdan biri benden oyuncak almamı istedi. Bir diğer ağlayıp neden hiçbir şey almadığımı sordu. Onlara daha kıyafet alamadığımı söyledim. Oyuncak nasıl alayım?"

Geçtiğimz dokuz yıl boyunca Suudi Arabistan'da çalışan Yemenli Fera, bir güvenlik görevlisiydi. Suudi Arabistan'da "Suudi Arabistan'da Husileri İran gibi destekliyor." şeklinde konuşmasının ardından gözaltına alındı, vizesi iptal edildi ve Yemen'e geri gönderildi. Şimdi ise eşi Esma ve altı çocuğu ile yaşam mücadelesi veriyor.

"Bayramlık alamadığı ilk bayram"

Savaştan önce de yoksul bir ülke olan Yemen'de savaş öncesinde kişi başına günlük kazanç 4.5 dolar iken bugün bu miktar 1.8 dolara kadar düşmüş durumda. İşsizliğin yüzde 60'lara çıktığı ülkede savaş ve açlık, krizi daha da derinleştiriyor. Bu bayram, Fevaz Fera'nın çocukları için bayramlık alamadığı ilk bayram.

Pazarda uzun süren arayışlarının sonunda, iki oğlu için ikinci el kıyafetler almayı başarıyor.

Yemen insani krizin pençesinde

Yemen'de yaşanan yoksulluk, insani krizin yalnızca küçük bir parçası.

Ülkenin birçok bölgesinde yaşanan açlık ve salgın hastalıklar, binlerce sivilin hayatını tehdit ediyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları da çok sayıda sivilin hayatına mal olmaya devam ediyor.

Yemen, dünyanın sessiz bakışları arasında, insani krizin pençesinde yeni bir bayrama daha hazırlanıyor.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.