'Yemen görüşmeleri'nde ilk anlaşmadan sonuç çıkmadı

'Yemen görüşmeleri'nde ilk anlaşmadan sonuç çıkmadı

Birleşmiş Milletler gözetiminde gerçekleşen ve barış süreci güden görüşmelerde her iki taraf da Yemen’de çatışmaların son erdirilmesi konusunda anlaşamadı.

Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden görüşmelerde her iki taraf da Yemen’in Hudeyde şehrindeki çatışmaların son erdirilmesi konusundaki ilk anlaşma önerisini reddettiler.

Görüşmelerden edinilen bilgilere göre ilk taslak, Suudi liderliğindeki koalisyonun, İran destekli Husilerin Hudeyde'den çekilmesi karşılığında silah bırakmasını öngörüyordu. Çekilmenin ardından şehrin denetiminin geçici olarak Birleşmiş Milletler gücüne verilmesi öneriliyordu.

Ülkeye giren neredeyse tüm gıda ve yardım malzemeleri liman şehri olan Hudeyde üzerinden sağlanıyor ve bölgede devam eden çatışmalar sevkiyatları engelliyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths önerinin yenileneceğini söyledi. Griffiths yaptığı açıklamada, “Eğer bu iki şehir konusunda uzlaşıya varabilirsek sanırım Yemen için büyük bir hizmet yapmış olacağız” ifadesini kullandı.

Esir takası

Yemen hükümeti ve Husi temsilcileri hapishanelerdeki tutukluların değişimi konusunda neredeyse uzlaşıya varıldığını bu sürecin Uluslararası Kızılhaç Komisyonu tarafından denetleneceğini söylediler.

Şuan devam eden görüşmeler 2016 yılından bu yana ilk kez gerçekleşiyor. Husiler ve Suudi önderliğindeki koalisyon tarafından desteklenen Yemen güçleri arasındaki çatışmalar 2014 yılında başladı ve şu ana kadar 10 binden fazla insan çatışmalarda hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.