Yemen'de ABD-BAE ortak operasyonu: Petrol zengini bölge El Kaide'den ele geçirildi

Yemen'de ABD-BAE ortak operasyonu: Petrol zengini bölge El Kaide'den ele geçirildi

Yerel güçler, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD askerlerinin Yemen'de El Kaide'ye karşı ortak operasyonu devam ediyor.

ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Aden hükümeti özel kuvvetlerinin Yemen'de El Kaide'ye karşı süren operasyonunda petrol zengini bir bölge ele geçirildi. Geçtiğimiz günlerde Yemen doğusundaki Şabva ilinde El Kaide'nin bölgedeki yapılanması olan Arap Yarımadası El Kaidesi'ne yönelik bir harekat başlatılmıştı.


Saldırının başlamasıyla bölgedeki El Kaide unsurlarının Şabva'dan Abyan iline geçtiği belirtildi. Yerel kaynakların iddiasına göre 45 araçlık bir konvoy bu bölgeye giderken görüldü. Şabva'daki El Kaide bölgelerine yönelik ABD hava taarruzları Donald Trump'ın göreve başladığı Ocak ayından bu yana artmıştı. El Kaide buna rağmen Şabva'da saldırılarını sıklaştırmıştı.

Çok denklemli çatışma

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Yemen'deki tartışmalı varlığı, bölgede El Kaide tutuklularına işkence yapıldığı ifade edilen hapishanelerin açığa çıkmasıyla gündeme oturmuştu. ABD ile BAE geçtiğimiz günlerde ortak operasyonun başlayacağını duyurmuştu. Yemen'in batı sahiline yakın bölgelerde İran destekli Husilerle Suudi Arabistan'ın başı çektiği koalisyon arasında savaş devam ederken ülkenin doğu bölgeleri ve güney sahili de ısınıyor.

El Kaide unsurlarının büyük bir çatışmaya girmeden bölgeden çekileceği tahmin ediliyor. Güneydeki Abyan iline çekilen grup mensuplarının söz konusu operasyonun sona ermesinin ardından bölgede etkinliğini yeniden kurmaya çalışacağı düşünülüyor. Bu operasyonun Şabva ile sınırlı kalıp kalmayacağı ise bilinmiyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.