Yemen'de Husiler hükümet güçlerinin çekildiği Hudeyde'ye yeniden giriyor

Yemen'de Husiler hükümet güçlerinin çekildiği Hudeyde'ye yeniden giriyor

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başını çektiği Arap Koalisyonu ve yerel güçlerin Hudeyde kentinden çekildiği bildirildi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başını çektiği Arap Koalisyonu ve yerel güçlerin Hudeyde kentinden çekildiği bildirildi.

Yemenli yetkililer ve Birleşmiş Milletler kaynakları tarafından yapılan açıklamalarda Arap Koalisyonu ve Yemen'in meşru yönetimi olarak tanınan Mansur Hadi hükümeti güçlerinin Hudeyde kendindeki noktalarından çekildiği ve bu noktaların İran destekli Husiler tarafından ele geçirildiği ifade edildi.

Bölgede konuşlu hükümet güçleri Cuma günü kendilerine gelen emirle geri çekilmeye başladıklarını ifade etti.

Bölgede 2018 yılında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından sağlanan ateşkes anlaşmasını gözetlemek için buşunan BM misyonu da çekilme öncesinde kendilerine konuyla ilgili haber verilmediğini ifade etti.

Hudeyde limanı

Suudi Arabistan ve BAE destekli hükümet güçleri Hudeyde'deki stratejik limanın kontrolünü sağlamak için 2018 yılında bölgede kapsamlı bir operasyon başlatmıştı. Birkaç devam eden çatışmalar Aralık 2018'de sağlanan ateşkesle durmuştu. Ancak geçen süreç içerisinde taraflar birbirini birçok defa ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Husilerin 'can damarı'

Koalisyon güçlerinin çekilmesi sonrasında İran destekli Husilerin yeniden ele geçirmeye başladığı rapor edilen Hudeyde kenti Husiler için adeta bir 'can damarı' niteliğinde.

Hudeyde limanının Husiler için bu derece hayati öneme sahip olmasının nedeni, başta İran'dan gelen silah ve diğer askeri yardımlar olmak üzere ülkenin gıda, yakıt ve diğer birçok temel ihtiyaç malzemelerinin tamamına yakınının bu liman üzerinden sağlanıyor oluşu.

Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyonun bir süredir kendi içinde krizler yaşadığı ve koalisyonunu Yemen'den çekileceği iddia edilmişti. Hudeyde'deki çekilmeden önce de koalisyona bağlı güçler ülkenin geçici başkenti Aden'den bazı güçlerini geri çekmiş, ancak bunun "rutin bir askeri hareketlilik" olduğu öne sürülmüştü.

Arap Koalisyonu'nun Aden'in ardından Hudeyde'den de asker çekmesi, koalisyonunu Yemen'de savaşa dahil olduğu 2015 yılından bu yana elde ettiği kazanımları kaybettiği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: AP, Al Jazeera, Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.