Yemen'de son 100 yılın en büyük açlık krizi yaşanacak

Yemen'de son 100 yılın en büyük açlık krizi yaşanacak

BM, 13 milyon insanın açlıktan ölme riski ile karşı karşıya olduğu ülkenin üç ay içeresinde tamamen çökebileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), 13 milyon insanın açlıktan ölme riski ile karşı karşıya olduğu Yemen'in üç ay içeresinde tamamen çökebileceği uyarısında bulundu.

BM tarafından, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarının devam etmesi halinde, son 100 yılda dünya üzerinde görülmüş en kötü açlık krizinin Yemen’de yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

BM’nin Yemen’deki insani yardım faaliyetlerinin koordinatörü olan Lisa Grande, savaşın devam etmesi halinde 12-13 milyon arası insanın açlıktan ölme riski ile karşı karşıya kalacağını ve ülkenin üç ay içinde insani olarak tamamen çökeceğini söyledi.

Grande BBC’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “21.yüzyıla girdiğimizde çoğumuz bir daha Etiyopya’daki, Bengal’deki, Sovyet Rusya’nın bazı kesimlerindeki gibi açlık çekilmesinin imkansız olduğunu düşündük ve bunu kabul edilemez olarak gördük. Çoğumuz böyle durumların bir daha asla yaşanmayacağına dair güven doluyduk. Ancak gerçek şu ki, bütün bu örneklerden daha kötüsü şu anda Yemen’de yaşanmaktadır.”

İran destekli Husilerin, başkent Sana dahil ülkenin çoğunu ele geçirmesinin ardından Yemen kanlı bir iç savaşa sürüklendi. 2015 yılında ise, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, uluslararası anlamda tanınan Mansur Hadi  hükümetinin safında Husilere karşı ülkeye müdahale etti.

Binlerce insan, mayın tarlaları, havan topları ve hava saldırılarının tam ortasında iki ateş arasında kaldı.

Meydana gelen insani kriz neticesinde en az 10.000 insan ölürken, milyonlarca insan da göç etmek zorunda kaldı.

"Kendimizden utanmamız gerek"

Pazar günü bir açıklama yapan Grande şu ifadeleri kullandı: “Kendimizden utanmamız gerektiğine dair en ufak bir soru işareti yoktur. Kendimizden utanmalıyız ve her uyandığımızda acı çeken insanlara yardım etmek ve savaşı sonlandırmak için imkan dahilindeki bütün yollara başvurma kararlılığımızı yenilemeliyiz.”

Grande’nin açıklamaları, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Hudeyde yakınlarında bir grup Husi’yi hedef aldığı saldırıda en az 15 kişinin öldüğü olayın BM ve insani yardım çalışanları tarafından kınanması sonrasında geldi.

Saldırı sonra çekilen görüntülerde, mahvolmuş minibüsten geriye kalan enkaz ve etrafa saçılmış erzaklar görülüyor. Cumartesi gerçekleşen saldırıda en 20 kişi de yaralandı.

Husiler tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölenler arasında aynı aileden beş kişinin olduğu ve çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiği aktarıldı.

Grande’nin açıklamalarında şu ifadeler de yer aldı: “Yemen’de görev yapan BM kuruluşları, sivillere yönelik bu saldırıyı kati surette kınadığını ilan eder, kurbanların ailelerine başsağlığı diler. Uluslararası insani yasalara göre, savaş esnasında her iki taraf da gerekli önlemleri almak, orantısız güç kullanmamak ve hedefe ayrımı yapmak zorundadır.”

BM ve diğer yardım kuruluşlarının ülkeye soktuğu yardım malzemelerinin ana giriş noktası olan liman şehri Hudeyde’yi kontrol eden Husilerin çıkartılması için koalisyona bağlı askerlerin müdahale etmesi sonucu şehir Yemen’deki savaşın merkezi haline geldi.

Yardım çalışanlarının elindeki bilgilere göre, Kızıl Deniz’deki bu şehirde yaşanan sivil ölüm ve yaralanma vakalarının sayısı son üç ayda büyük miktarda artışa şahit oldu.

Temmuz ayından bu yana Hudeyde’de 170’ten fazla insan ölürken, en az 1700 kişi de yaralandı. 425.000 kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Suudi Arabistan ve BAE’nin başını çektiği koalisyon için şehrin kontrolünü sağlamak büyük bir önem arz etmektedir.

Yemenli milislerin şehri alması, Husilere karşı savaşın en büyük zaferi kazanılmış olacaktır. Ancak Kızıl Deniz sahilinde yaşanan çatışmaların devam etmesi halinde Yemen topyekün olarak açlık yaşamaya başlayacaktır.

Save the Children isimli yardım kuruluşu geçtiğimiz ay, Yemen’deki çatışmaların, binlerce çocuğun sakat kalmasına yol açtığı göz önüne alındığında “çocuklara karşı bir savaş” haline evrildiği uyarısında bulunmuştu.

"Hastane ve okulları hedef alan saldırılar arttı"

Kuruluşun CEO’su Helle Thorning-Schmidt, ülkeyi yakın zaman önce ziyareti sırasında, hastaneleri ve okulları hedef alan saldırıların artışa geçtiği, çocukların şiddete ilk elden tanıklık ettiği ve sağlık birimlerinin artan yaralı sayısı yüzünden yetersiz kaldığı noktalarında uyarılarda bulunmuştu.

Bütün bunlara ilaveten, savaş nedeniyle Yemen para biriminin sürekli değer kaybetmesi ve yiyecek fiyatlarının iki kat artış göstermesi, açlık krizini körükleyen diğer iki ana faktör oldu.

Kaynak: The Guardian, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.