Yemen'de yeni hükümet kurulması ne anlama geliyor?

Yemen'de yeni hükümet kurulması ne anlama geliyor?

Yemen'de Güney Geçiş Konseyi ve merkezi hükümet arasında varılan anlaşma sonucunda ortak bir hükümet tesis edildi.

Yemen'de Güney Geçiş Konseyi (GGK) ve merkezi hükümet arasında varılan anlaşma sonucunda ortak bir hükümet tesis edildi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğünde, GGK ile merkezi hükümet arasında 5 Kasım 2019'da imzalanan Riyad Anlaşması doğrultusunda kurulan yeni hükümet, geçtiğimiz Cuma günü Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından açıklandı.

Mansur Hadi, 18 Aralık Cuma günü yayınladığı kararnameyle, Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik başkanlığında, 24 bakanın yer alacağı bir hükümetin kurulması talimatı verdi.

Yeni hükümetin oluşturulması kararı, başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere, Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, İngiltere, ABD, Çin gibi birçok tarafça tebrik edildi.

Hükümet içerisinde Mansur Hadi'ye yakın isimlerin bakanlık sayıları ile GGK'nın bakanlık sayısı eşit. Bunun yanı sıra Islah Partisi gibi taraflar da bazı bakanlıklar elde etti.

Bölge kaynakları Mansur Hadi'nin Savunma, Dışişleri, İçişleri ve Ekonomi gibi önemli bakanlıklara ise kendisine yakın isimleri atadığını belirtti. Yeni hükümetle beraber, özellikle Hadi hükümeti-GGK-Islah Partisi üçgeninde yaşanan iç sorunların kısmen de olsa çözüleceği tahmin ediliyor. Ancak Suudi Arabistan ile BAE etkisinin süreceği bölgenin yeni krizlere gebe olduğu düşünülüyor. GGK, BAE tarafından yoğun olarak destekleniyordu ve Yemen'in güneyinde özerklik ilan ederek Mansur Hadi'ye bağlı güçlerle çatışmalara girmişti.

Tarafların iç sorunları bırakarak İran destekli Husilerle mücadeleye odaklanacağı ve yeni hükümetin birincil hedefinin bu mücadele olacağı bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.