Yeni Zelanda'daki Müslüman katliamının şifreleri

Yeni Zelanda'daki Müslüman katliamının şifreleri

Yeni Zelanda'daki cami saldırısından saldırganın silahları üzerinde yazan yazıların anlamları

Yeni Zelanda'da cuma vaktinde iki camiye yönelik silahlı saldırıda en az 49 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkedeki Müslümanları hedef alan ırkçı saldırı sonrası, saldırganın geride bıraktığı notlar ve silahının üzerindeki yazılar gündeme oturdu.

Gazeteci Adem Yılmaz, şahsi Twitter hesabında saldırganın silahının üzerindeki yazıları aktardı. Yazılar Mepa News'in eklemeleriyle derlendi.

[PAGE]

732 Tours - Avrupa'da Tours adıyla bilinen 732 tarihli Puvatya Savaşı, Avrupa'da İslam ordularının ilerleyişinin durmasıyla sonuçlanmıştı. Emevi ordusunun mağlubiyeti sonrası Endülüs'te Müslümanların askeri etkileri son bulmuş, ilerlemeler sona ermişti.

1683 Viyana - Osmanlı'nın 1683 yılındaki İkinci Viyana Kuşatması başarısız olmuştu. 1683 tarihi, Osmanlı'nın Avrupa karşısında ilerlemesinin durması ve Avrupa devletlerinin Osmanlı'yı Avrupa'dan atmaya başlaması olarak anılıyor.

Turcofagos - Saldırgan silahına "Türk yiyici" anlamına gelen bu ifadeyi yazmış. Saldırgan Brenton Tarrant, saldırı öncesi yayınladığı yazıda Müslüman Türklerin en büyük düşmanlardan olduğunu öne sürmüştü.

[PAGE]

1688 Belgrad - Osmanlı elindeki Belgrad bu tarihte "Kutsal İttifak" devletlerince kuşatılarak ele geçirildi. Roma Cermen İmparatorluğu öncülüğündeki ittifakın şehri ele geçirmesi, Hıristiyan Avrupa tarihi açısından önemli kabul ediliyor.

1621 Hotin - Bu yılda Osmanlı ordusu Lehistan elindeki Hotin kalesini kuşatmış ancak alamamış, bunun üzerine iki taraf arasında barış anlaşması imzalanmıştı.

1189 Akka - Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Akka bu tarihte kuşatılmış, 2 yıllık kuşatmanın ardından Haçlı güçlerince ele geçirilmişti.

[PAGE]

1571 Lepanto - Avrupalılarca Lepanto olarak bilinen İnebahtı Deniz Muharebesi'nde Osmanlı Donanması, birleşik Haçlı Donanması tarafından büyük ölçüde darbe almıştı. İnebahtı savaşı Osmanlı'nın Avrupa karşısında yaşadığı en büyük mağlubiyetlerden biri olarak kabul edilir.

[PAGE]

John Hunyadi - Türkçede Hunyadi Yanoş olarak bilinen Macar komutanı, 15. yüzyılda Osmanlı ordusuna karşı birçok savaşa girmiş, Fatih Sultan Mehmet'in Belgrad Kuşatması'nda oynadığı rol sonrası Macar halk kahramanı olarak tanınmıştır.

[PAGE]

Alexandre Bissonnette - 2017 yılında Kanada'da bir camiye silahlı saldırı düzenleyen ve 6 kişiyi öldüren 29 yaşındaki saldırgan.

[PAGE]

Charles Martel - Puvatya Savaşı'nda Müslüman ordularına karşı önemli rol oynayan Fransız komutan ve devlet adamı.

[PAGE]

basliksiz-2-008.jpg

Antonio Bragadin - Kıbrıs'ın Osmanlılarca fethi sırasında Türk esirleri öldürmekle suçlanarak Lala Mustafa Paşa tarafından öldürülen bir komutandır. Bragadin sonraki yıllarda Avrupa'da Hıristiyanlık adına önemli bir figür olarak kabul edilmiştir.

[PAGE]

Anton Lundin Pettersson - 2015 yılında İsveç'te bir okulda göçmenlerin olduğu bir sınıfa kılıçla saldırarak 4 kişiyi öldüren ırkçı saldırgan.

[PAGE]

Skanderbeg - 15. yüzyılda Osmanlı ile olan savaşları ile tanınan Hıristiyan Arnavut lider.

[PAGE]

844 Clavijo - İspanyollarca bilinen, Endülüs'teki Müslümanların mağlup edildiğine inanılan efsanevi bir savaş. Tarihçiler böyle bir muharebenin yaşanmadığı görüşündedir.

[PAGE]

Luca Traini - 2018 yılında İtalya'da göçmenlere ateş açarak 6 kişiyi yaralayan ırkçı saldırgan.

Shipka Pass - 1877-1878 yılındaki Şipka Geçidi Muharebeleri'nde Osmanlı ordusu Rus ve Bulgar güçlerine karşı yenilmişti.

Miloš Obilić - Kosova Savaşı sırasında 1. Murad'ı hançerleyerek öldüren Sırp askerin adı silahın üzerinde Kril alfabesiyle yazılmış.

Silahta aynı zamanda "For Madrid, for Rotterdam" gibi ifadeler dikkat çekiyor. Yeni Zelanda saldırganı bu ifadelerle Batı'da düzenlenen bazı saldırılara atıf yapıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.