Yermuk-Fua-Keferya takası başladı: Rejim yanlıları tahliye ediliyor

Yermuk-Fua-Keferya takası başladı: Rejim yanlıları tahliye ediliyor

Şam'ın güneyindeki HTŞ mensupları ve ailelerine karşılık Fua-Keferya bölgesindeki rejim yanlısı güçler ve aileleri tahliye ediliyor.

Suriye'de Beşar Esed rejimi ile muhalif güçler arasında tahliye anlaşmaları devam ediyor. Muhalifler için tahliye anlaşmasına konu olan bölge başkenti Şam'ın güneyinde yer alan Yermuk mülteci kampı.

Rejimin saldırıları sonuçsuz kaldı

Esed rejimi bir süredir Başkent Şam'ın güneyinde ki Yermuk mülteci kampında Tahriru'ş Şam elindeki bölgelere ve IŞİD'in kontrolündeki diğer bölgelere yönelik saldırılarını sıklaştırmıştı. Ancak bu saldırıların yoğunluğunun artmasına rağmen ciddi bir kazanım elde edilememiş olması, Esed rejimine bölgede muhaliflerle bir tahliye anlaşmasını imzalamaya itti.

Fua ve Keferya'ya karşı Yermuk

Söz konusu tahliye anlaşması kapsamında gündeme gelen nokta, 2015 yılından bu yana muhaliflerle rejim arasındaki birçok anlaşmanın gündem maddesi olan Fua ve Keferya yerleşimleri. Bilindiği gibi Fua ve Keferya'da Esed rejimine bağlı güçler ve bunların aileleri bulunuyordu.

Bugün sabah saatlerinde Fua ve Keferya'nın tahliyesi için çok sayıda otobüs bölgeye geldi. Suriyeli muhalifler sosyal medyada paylaştıkları görüntülerde söz konusu otobüslerin bölgeye giriş ve çıkışını görüntüledi.

İdlib'e saldırı şüphesi

Esed rejimine bağlı kaynaklara göre bölgeden tahliye edilecek rejim yanlılarının ve ailelerinin sayısı 5 bine ulaşıyor. Bölge, muhalifler İdlib'i ele geçirmesinden bu yana kuşatma altındaydı. Muhalifler gerek bölgenin büyük ölçüde tahkim edilmiş oluşu ve bölgeyi ele geçirmenin askeri açıdan bir zorluk teşkil edişi; gerekse bu bölgelerin rejim ile yapılan anlaşmalarda bir koz olarak kullanılması gerekçesiyle bu iki yerleşimi ele geçirememişti. Suriye muhalefetine yakın kaynaklar Fua ve Keferya'nın boşaltılmasının, bölgeye yönelik rejim saldırılarını ağırlaştırabileceğini düşünüyor. Muhaliflere göre rejim İdlib şehir merkezini de bu anlaşmadan sonra ciddi şekilde bombalamaya başlayabilir.

"Yermuk'te 60 savaşçı vardı"

Öte yandan Tahriru'ş Şam'a bağlı İba Haber Ajansı'nda söz konusu tahliyelere dair bir açıklama yayınlandı. Tahriru'ş Şam'a bağlı bir yetkili olan Halid el Humsi'ye göre söz konusu tahliye anlaşmasının üç koşulu bulunuyor. Bu koşullardan ilki Fua ve Keferya'da silahlı güçler de dahil bin kişinin tahliye edilmesi. İkincisi Yermuk kampındaki muhaliflerin ve ailelerinin tahliye edilmesi. Üçüncüsü ise bir sürü önce İştebrak'ta esir kalınan kişilerin serbest bırakılması.

Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen saha kaynakları, Yermuk kampında tahliye edielcek Tahriru'ş Şam savaşçılarının 60 kişi olduğunu ve bu 60 kişinin ailelerinin de tahliye edileceğini ifade etti. Aynı kaynaklara göre Fua ve Keferya'dan tahliye edilecek sivillerin sayısı 1500. Tahliye süreci gün içinde devam edecek.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.