Esed ve Rusya Kuzey Humus'a saldırıları yoğunlaştırdı

Esed ve Rusya Kuzey Humus'a saldırıları yoğunlaştırdı

Suriye'de Esed rejimi ve Rusya, Humus ilinin kuşatmada tuttuğu kuzey kırsalına yoğun saldırılar düzenliyor.

Suriye'deki Beşar Esed rejimi, Rusya ve İran, başkent Şam'da Doğu Guta'nın kontrolünü sağladıktan sonra ülkenin orta kesimindeki Humus ilinde kuşatma altında tuttuğu alanlara yöneldi.

Rejim güçleri, Humus'un kuzey kırsalına 14 Nisan'da saldırı başlattı. 3 gün içinde 6 noktayı ele geçirdi ancak daha sonra muhalifler bu bölgeleri geri aldı. 

AA'nın haberine göre, Rusya'nın ara buluculuğunda gerçekleşen müzakereler sonucu bölgede 22 Nisan'a kadar ateşkes ilan edildi, ateşkes daha sonra askıya alındı.

Gerginliği azaltma bölgelerinden kuzey Humus'un Hula ilçesi enkaza döndü.

Bir günde 70'ten fazla saldırı

Dün sabah rejim ve Rusya hava ve karadan, İran güçleri de karadan yeniden saldırı başlattı. 70'ten fazla hava saldırısında en az 5 sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı.

Saldırılar sürüyor. Rastan ilçesindeki hastane de vuruldu.

Humus'un kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alan 5 yıldır abluka altında tutuluyor. Bölgede 200-250 bin kişi yaşıyor.

Bölge, Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle Mayıs 2017'de Astana anlaşmalarıyla gerginliği azaltma bölgelerine alındı.

Rusya, Humus'un kuzeyini kapsayan gerginliği azaltma bölgesinde 4 Ekim 2017'de rejim ve muhalifler arasında ateşkese varıldığını duyurdu.

Ancak buna rağmen anlaşmanın garantörlerinden olan Rusya ve İran, bölgeye yönelik saldırılarda ciddi rol oynuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.