"YPG ile Esed rejimi arasında görüşmeler başlamak üzere"

"YPG ile Esed rejimi arasında görüşmeler başlamak üzere"

YPG komutanı, Esed rejiminden gelen olumlu tepkinin ardından YPG ile Esed arasındaki görüşmelerin günler içinde başlayabileceğini açıkladı.

YPG komutanı Sipan Hemo, ABD'nin bölgeden çekilme kararının fazla ani olduğunu ve IŞİD saldırılarını sürdürürken bunun mümkün olamayacağını söyledi.

Sipan Hemo Reuters'e gönderilen ses kaydında, ABD özel temsilcisi James Jeffrey'nin ziyareti sırasında kendisiyle hem Suriye'nin kuzeyini korumayı, hem de Türkiye'yi tatmin etmeyi konuştuklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın çekilme kararı sonrası arabulucu olarak Rusya ile görüşmelere başlayan YPG, Beşar Esed ile anlaşmaya varmak için bir yol haritası sunmuştu.

Özerk yönetim gündemde

Hemo, Esed rejimiyle şu ana kadar doğrudan görüşmenin gerçekleşmediğini fakat önerilerini ulaştırdıklarını açıkladı. "Sunulan yol haritasının Kürtlerin ve azınlıkların haklarının korunmasının yanı sıra özerk yönetime odaklandığını" vurguladı.

YPG Suriye'deki iç savaş sırasında Esed ordusuyla çatışmaya girmekten kaçındı. Fakat ülkenin bütününde kontrolü tekrar ele geçirmek isteyen Esed, YPG/PKK'nın uzun süredir istediği Federal Suriye fikrine karşı çıkıyor. Geçen yıl iki taraf arasında yapılan kısa süreli görüşmelerden de bir sonuç çıkmamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.