Yunan bakan: Türkiye Doğu Akdeniz'de bölge güvenliğini tehlikeye atıyor

Yunan bakan: Türkiye Doğu Akdeniz'de bölge güvenliğini tehlikeye atıyor

Yunanistan, Doğu Akdeniz'de yaptığı petrol ve doğal gaz arama çalışmaları nedeniyle Türkiye'yi bölgenin güvenliğini riske atmakla suçladı.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Mısırlı mevkidaşıyla yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada 'Türkiye'nin eylemlerinin de uluslararası hukuka uygun olmadığını' öne sürdü.

Yunan Bakan Dendias Ankara'yı sert bir dille eleştirerek, "Türkiye'nin uluslararası hukuka meydan okuyan yasa dışı eylemleri bölgenin güvenliğini tehlikeye atıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakları Türkiye tarafından çiğneniyor." dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ise "Bölgede meydana gelen provokatif davranışların son bulması ve uluslararası hukuka saygılı olunması gerektiği konusunda konuştuk" diyerek Türkiye'yi ismen zikretmedi.

Mısır ile Kıbrıs'taki Rum yönetimi son olarak Eylül 2018'de denizaltında boru hattı ile doğal gaz taşınması konusunda bir anlaşma imzalamıştı.

2000’lerin başında Doğu Akdeniz’de zengin doğal gaz ve petrol yataklarının bulunduğunu gösteren araştırmaların ardından bölgeye kıyısı olan ülkeler ve Kıbrıs Rum Yönetimi Münhasır Bölge Anlaşmaları yapmaya başladı.

Türkiye’nin hukuksuz olarak nitelediği bu anlaşmaların ilki Rum tarafı ve Mısır arasında 2003 yılında imzalanmıştı. Türkiye bu anlaşmaları daha sonra Birleşmiş Milletler’e taşıdı.

Kıbrıs Adası açıklarındaki hidrokarbon kaynaklarının kullanımı konusunda Türk tarafı ortak bir komite kurulması yönünde Rum kesimine yeni bir teklif götürmüştü.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.